c S
Nemška vlada dodatno znižala napoved gospodarske rasti 17.04.2019 13:25 Berlin, 17. aprila (STA) - Nemška vlada je danes znova znižala napoved gospodarske rasti. Pričakuje, da se bo obseg BDP letos povečal za 0,5 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke manj kot v januarski in 1,3 odstotne točke manj kot v jesenski napovedi. Nemško gospodarstvo še vedno čuti posledice slabših gospodarskih rezultatov v prvi polovici lanskega leta.

Za prihodnje leto nemška vlada pričakuje 1,5-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), je na novinarski konferenci v Berlinu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal minister za gospodarstvo Peter Altmaier.

"Nemško gospodarstvo še ni premagalo posledic upočasnitve gospodarske rasti, ki je bila opazna do sredine leta 2018," je dejal in dodal, da tudi okrevanje v drugi polovici leta ni moglo izboljšati rezultata.

Najnovejša vladna napoved je še nižja od skupne napovedi vodilnih nemških gospodarskih inštitutov, objavljene v začetku meseca. Ti so paradnemu konju evropskega gospodarstva za letos napovedali 0,8-odstotno rast BDP.

Nemško gospodarstvo se že nekaj časa sooča s posledicami trgovinskega spora med EU in ZDA, v sklopu katerega je ameriški predsednik Donald Trump med drugim uvedel carine na uvoz nekaterih evropskih izdelkov. Negativen vpliv ima tudi brexit.