c S
Inflacija v območju evra marca nekoliko navzdol 17.04.2019 11:38 Luxembourg, 17. aprila (STA) - Stopnja inflacije v območju evra se je marca nekoliko znižala, je prve podatke potrdil evropski statistični urad Eurostat. Rast cen je bila v območju z evrom 1,4-odstotna, medtem ko je bila februarja 1,5-odstotna. V EU je bila stopnja inflacije v tretjem mesecu 1,6-odstotna in tako nespremenjena v primerjavi s februarjem.

Najnižjo stopnjo inflacije so avgusta zabeležili na Portugalskem (0,8 odstotka) in v Grčiji (en odstotek). Najvišjo rast cen življenjskih potrebščin pa so imeli v Romuniji (4,2 odstotka), na Madžarskem (3,8 odstotka) in na Nizozemskem (2,9 odstotka).

Inflacija na letni ravni se je v primerjavi z julijem znižala v šestih državah članicah EU, ostala stabilna v dveh in se zvišala v 19 državah. Slovenija je marca zabeležila 1,6-odstotno inflacijo.

K rasti cen v območju z evrom so cene energentov prispevale 0,52 odstotne točke, storitvene dejavnosti 0,51 odstotne točke, hrana, alkohol in tobak 0,34 odstotne točke ter neenergetske industrijske dobrine 0,04 odstotne točke.