c S
Vse manj nemških vlagateljev bi znova poslovalo na Hrvaškem 17.04.2019 10:44 Zagreb, 17. aprila (STA) - Le dobra polovica nemških podjetjih, ki poslujejo na Hrvaškem, bi znova izbrala to državo za svojo investicijo, je pokazala raziskava, ki jo je na vzorcu 150 podjetij opravila nemško-hrvaška industrijska in trgovska zbornica. Raziskava je pokazala nadaljevanje trenda zmanjševanja interesa nemških vlagateljev za poslovanje na Hrvaškem.

Redna letna raziskava o gospodarskem stanju in investicijskem vzdušju na Hrvaškem, ki so jo predstavili na novinarski konferenci v Zagrebu ta teden, je potrdila, da se vlagatelji iz največjega gospodarstva EU raje odločajo za poslovanje v Sloveniji ali Srbiji kot na Hrvaškem. Izpostavili so primer Poljske, v kateri bi znova investiralo 95 odstotkov nemških podjetjih.

Da ne bi znova vlagali na Hrvaškem, je navedlo 46 odstotkov anketirancev, kar je zvišanje v primerjavi z letom 2018. Takrat je 32 odstotkov ocenilo, da svojega denarja ne bi znova vložili v slovensko južno sosedo. Letošnji pesimizem vlagateljev je največji od leta 2015, ko je možnost vnovičnih investicij na Hrvaškem zavrnila petina vprašanih.

Tistih 56 odstotkov anketirancev, ki so med raziskavo potrdili, da bi znova vlagali na Hrvaškem, v približno enakem odstotku tudi ocenjuje, da je poslovno vzdušje za njih zadovoljivo. 60 odstotkov vprašanih hkrati meni, da je stanje v hrvaškem gospodarstvu slabo.

Kot največje slabosti in tveganja za investicije na Hrvaškem so nemški investitorji navedli nezadovoljiv boj proti korupciji, visoke davčne obremenitve, neučinkovito javno administracijo in pravno negotovost. Vse bolj izraženi so tudi pomanjkanje delovne sile in zvišanje stroškov dela.

Opozorili so, da je Hrvaška že več kot pet let članica EU, a ni še popolnoma uveljavila evropske zakonodaje. Niti ne vidijo, da bi zakoni, ki jih je v zadnjem času sprejela hrvaška vlada z namenom privabljanja investicij, izboljšali pogoje in olajšali poslovanje investitorjem.

Anketiranci so kot pozitivne strani poslovanja na Hrvaškem izpostavili strokovnost in kvalificiranost delovne sile, izvrstno visoko izobraževanje, produktivnost in motivacijo zaposlenih ter infrastrukturo.