c S
Na kratko iz gospodarstva 17.04.2019 07:16 Ljubljana, 16. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Elektro Primorska išče kupca za svojo hčerinsko družbo E3, ki se ukvarja s prodajo električne energije, poroča časnik Delo. Potem ko je varuh konkurence prižgal rdečo luč pripojitvi k Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), se o prodaji svoje hčerinske družbe sedaj pogovarjajo tudi z drugimi potencialnimi kupci. Po neuradnih informacijah so trenutno najresnejši interesenti Gen-I, Petrol in Telekom Slovenije.

Nuklearna elektrarna Krško (Nek) je v zadnjem obdobju obratovala varno, so na današnjem sestanku ugotovili predstavniki Neka in Uprave RS za jedrsko varnost. Kot so pojasnili, so sanacijo zloma notranjega dela polnilne črpalke v Neku opravili brez zaustavitve elektrarne. Med glavnimi aktivnostmi so dela v zvezi s programom nadgradnje varnosti. Najbolj obsežna dela potekajo na gradnji zaščitne stavbe za dodatne sisteme hlajenja reaktorja v sili, prav tako pa se aktivno pripravlja projekt suhega skladiščenja izrabljenega goriva.

Družba T2 je z današnjim podpisom pogodbe od skupine Salonit Anhovo odkupila dobrih 12.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki se nahaja poleg poslovne stavbe T2 v Spodnji Šiški, med Vodovodno cesto in Verovškovo ulico v Ljubljani. Na njem namerava v prihodnjih letih med drugim zgraditi tudi sodobno telekomunikacijsko vozlišče. Nakup zemljišča v industrijski coni Šiška hkrati predstavlja okolju prijazno investicijo, saj bo z omenjenega zemljišča odstranjena betonarna z infrastrukturo in silosi, so sporočili iz podjetja. Cene posla niso razkrili.

Upravni odbor družbe Datalab Tehnologije je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočil, da so 12. aprila največji družbeniki te družbe, imetniki 55,09 odstotka osnovnega kapitala družbe, podpisali delniški sporazum o nameri za prodajo večinskega deleža Datalab Tehnologije. Predsednik upravnega odbora Andrej Mertelj je tri dni kasneje v imenu delničarjev, zajetih v sporazumu, s potencialnim investitorjem podpisal pismo o nameri, s katerim bo omogočena izvedba skrbnega pregleda, na podlagi katerega bo imel potencialni investitor možnost oddati zavezujočo ponudbo. Za podporo aktivnostim je bila imenovana svetovalna družba KF Finance.

Družba Hram Holding je od 27. marca do 12. aprila na Ljubljanski borzi odkupila 1437 lastnih delnic v skupni vrednosti 574,80 evra. Skupno število lastnih delnic po omenjenih nakupih je 358.164, kar prestavlja 8,363 odstotka vseh izdanih delnic, je družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Ljubljanska borza bo v sredo za teden dni začasno ustavila trgovanje z obveznicami družbe Adria Mobil z oznako ADM2. Razlog je izvedba postopkov v KDD, povezanih z vmesnim izplačilom glavnice.