c S
Okoljski inšpektor po požaru v Lenartu podjetju Salomon izrekel več ukrepov 17.04.2019 07:16 Lenart, 16. aprila (STA) - Okoljski inšpektor, ki je po nedeljskem požaru v enoti podjetja Salomon v Lenartu opravil inšpekcijski nadzor, je podjetju izdal ustno odločbo, po kateri bo moralo do ureditve razmer počakati z obratovanjem dveh naprav za ravnanje z odpadki in s sprejemanjem novih odpadkov. Obratuje lahko le naprava za sortiranje nenevarnih odpadkov.

V hali podjetja Salomon v Lenartu, v kateri so bili odpadki, je zagorelo v noči s sobote na nedeljo. Požar so gasilci pogasili, policija pa dogodek še preiskuje. Ogled je takoj opravil tudi inšpektor za okolje in naravo, ki deluje pri Inšpektoratu RS za okolje in prostor.

Kot so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor, pod okrilje katerega sodi omenjeni inšpektorat, je inšpektor zaradi varovanja življenja in zdravja ljudi, javnega reda in miru, javne varnosti, premoženja večje vrednosti ali nevarnosti za okolje na podlagi ugotovitev podjetju izdal ustno odločbo o prenehanju obratovanju dveh naprav.

Glede na ustno odločbo mora podjetje do zagotovitve oz. izgradnje novega skladiščnega prostora prenehati z obratovanjem naprave za predhodno obdelavo mešanih komunalnih odpadkov in naprave za predelavo odpadkov po mehanski obdelavi odpadkov, prav tako mora prenehati s predelavo odpadkov v trdno gorivo. Obratuje lahko le naprava za predelavo oz. sortiranje nenevarnih odpadkov.

Prevzem odpadkov pa je zaustavljen, dokler zavezanec ne odstrani odpadkov, ki so nastali po požaru, in dokler ne uredi nove nadstrešnice za skladiščenje posameznih frakcij po obdelavi odpadkov, so navedli na ministrstvu.

Vzrok požara in škoda še nista znana. Prav tako se še niso odzvali v podjetju Salomon, ki ima med drugim registrirano dejavnost zbiranja in odvoza nenevarnih odpadkov.