c S
Na pristojnem odboru DZ prvi od dveh zakonskih predlogov za davčno razbremenitev regresa 17.04.2019 08:50 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Parlamentarni odbor za delo bo danes obravnaval predlog novele pokojninskega zakona, ki skupaj s predlogom novele zakona o dohodnini prinaša ugodnejšo obravnavo regresa za letni dopust. Po predlogu vlade bo regres v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjen dohodnine in prispevkov za socialno varnost.

Razbremenitev bo, če jo bodo poslanci potrdili, veljala že za tekoče davčno leto.

Glede na napovedi bodo o obeh predlogih poslanci odločali na izredni seji, ki naj bi bila predvidoma 25. aprila. Predlog novele zakona o dohodnini sicer še čaka na obravnavo na matičnem odboru, saj je moral DZ najprej obravnavati predlog novele istoimenskega zakona, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila SDS in se je nanašal na razbremenitev plač. A je DZ v torek večinsko ocenil, da opozicijski predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Zato pa s svojim delom ni bilo treba čakati odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki bo predlog novele pokojninskega zakona obravnaval že danes.

Omenjeni odbor bo sicer danes zasedal na kar dveh nujnih sejah. Po obravnavi predloga novele pokojninskega zakona bo na zahtevo poslancev Levice razpravljal še o po njihovem mnenju neučinkovitem varstvu predstavnikov delavcev pred povračilnimi ukrepi delodajalcev. V Levici namreč v zadnjih letih opažajo večji pritisk na sindikalno organiziranje in delavsko soupravljanje.