c S
DUTB prenesla delnice Istrabenz Turizma 16.04.2019 15:41 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je skladno s sklepom vlade v ponedeljek nase prenesla delnice Istrabenz Turizma, ki jih je imel v lasti holding Istrabenz. Ko bo vlada potrdila naložbeni načrt, jih bo DUTB prenesla na namensko družbo. Kot poroča Delo, je možnost, da bi na to posebno družbo prenesli več turističnih naložb.

DUTB je skladno z vladno usmeritvijo v ponedeljek prenesla delnice Istrabenz Turizma, so danes STA potrdili v DUTB.

Vladni sklep določa, da mora DUTB delnice prenesti na za to posebej ustanovljeno družbo. To bodo ustanovili, ko bo vlada sprejela posebni naložbeni načrt za Istrabenz Turizem, ki ga je pripravil Slovenski državni holding (SDH) in ga v začetku prejšnjega tedna poslal vladi. Kdaj bo vlada o tem odločala, zaenkrat ni znano.

Po ustanovitvi namenske družbe je predvideno, da bodo novega lastnika te družbe poiskali z javno prodajo ali z dokapitalizacijo. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je dejal, da država neposredno ne bo sodelovala, bodo pa izkoristili investicijske potenciale državnih skladov.

Vlada je zaseg delnic Istrabenz Turizma, ki ima v lasti šest hotelov na Obali, zapovedala februarja sredi postopka prodaje teh delnic, tik pred oddajo zavezujočih ponudb. Kot so takrat pojasnjevali, so se za to odločili, ker je Istrabenz kršil sporazum o finančnem prestrukturiranju in pogodbo o prestrukturiranju dolgov (MRA), predvsem naj bi zamujal s plačilom terjatev. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je takrat za tednik Mladina dejal, da DUTB ni sledila strategiji turizma ter je želela družbo "prehitro in prepoceni prodati nepravemu lastniku". Med interesenti naj bi bil tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić.

Časnik Delo danes navaja neuradne informacije, da se v okviru iskanja načina za združitev osmih turističnih družb (Istrabenz Turizma, Sava Turizma, Hotelov Bernardin, Adrie Turističnega podjetja, Hita, Thermane, Uniturja in Term Olimia) razmišlja, da bi na omenjeno namensko družbo prenesli več naložb. Naj bi pa to prineslo številne ekonomske in vsebinske zadrege, piše časnik in dodaja, da naj bi bila odločitev o tem sprejeta do sredine junija, ko naj bi bil sprejet tudi letni načrt upravljanja SDH za turizem.

Strategija razvoja turizma predvideva upravljalsko in lastniško konsolidacijo turističnih družb, v katerih ima država lastniški delež. Kje bo lastništvo in upravljanje omenjenih osmih družb skoncentrirano, še ni odločeno. Počivalšek se je zavzemal za posebno divizijo v okviru SDH. Minister je konsolidacijo utemeljeval s tem, da je treba izboljšati upravljanje teh družb, da bodo dosegale boljše rezultate, nato bi lahko sledila "premišljena" privatizacija.

Dragonja je ob sprejetju sklepa glede Istrabenz Turizma dejal, da bi v lastništvo posebne družbe, na katero bo DUTB prenesla delnice Istrabenz Turizma, lahko vstopili državni skladi, ki imajo naložbeni potencial. V turizmu sta vlagala Kapitalska družba (Kad) in njena Modra zavarovalnica, in sicer sta lani kupila San Simon Resort, potegovala pa sta se tudi za nakup Istrabenz Turizma.

Del uresničevanja načrtov je tudi prevzem Hotelov Bernardin, v katerih je družba Sava ta mesec povečala delež na skoraj 81 odstotkov, potem ko je odkupila 35-odstotni delež od DUTB. Hoteli Bernadin imajo na Obali v lasti šest hotelov, tri sklope apartmajev in kamp.

Sava je sicer že lastnica družbe Sava Turizem, ki ima v lasti med drugim šest hotelov na Bledu ter terme v Moravskih Toplicah, Radencih in na Ptuju, in bi lahko postala glavna upravljalka državnih hotelov. Po navedbah Dela se je tako razmišljalo, da bi država od sklada York kupila skoraj 43-odstotni delež Save. Bi se pa to zelo verjetno moralo zgoditi do novembra letos, ko se bo iztekel načrt finančnega prestrukturiranja Save in po katerem bi se lahko York iz družbe umaknil.

A, kot še piše časnik, naj ne bi bili ne na gospodarskem ministrstvu ne na SDH navdušeni nad tem, da bi konsolidacija hotelov potekala prek zadolžene Save. Največja lastnika Save sta Kad in SDH, ki imata 27,81 odstotka in 18,53 odstotka delnic, York ima 42,86-odstotni delež.