c S
SDS pripravila predlog ustavne presoje vseh proračunskih dokumentov 16.04.2019 11:45 Ljubljana, 16. aprila (STA) - SDS je pripravila predlog ustavne presoje vseh proračunskih dokumentov, saj je rebalans letošnjega proračuna po njihovem mnenju protiustaven. Predlog bodo predstavili ob 13. uri, neuradno naj bi podpise pod predlog prispevali tudi poslanci NSi.

Poslanec Andrej Šircelj bo, kot so sporočili iz SDS, predstavil zahtevo za oceno ustavnosti zakona o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019 ter za oceno ustavnosti in zakonitosti rebalansa proračuna za leto 2019 in odloka o javnofinančnem okviru za obdobje od 2018 in 2020.

Sprejeti rebalans letošnjega proračuna je po prepričanju SDS protiustaven, Slovenijo pa nevarno izpostavlja velikemu tveganju. Predsednik SDS Janez Janša je tako pred nekaj tedni napovedal, da bodo zahtevali ustavno presojo, premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj pa sta takrat zagotovila, da so javne finance pod nadzorom.

Da je državni proračun za leto 2019, ki ga je DZ v začetku marca popravil z rebalansom, zrel za ustavno presojo, so marca ocenili tudi v NSi.