c S
Slovenija februarja z največjim skokom gradbeništva v območju evra 16.04.2019 13:42 Luxembourg, 16. aprila (STA) - Obseg gradbenih del v območju evra se je februarja glede na januar okrepil za tri odstotke, v celotni EU pa za 2,3 odstotka. Glede na februar lani se je v evropski denarni uniji povečal za 5,2 odstotka, v vsej EU pa za 4,9 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni beležila 11,9-odstotno rast, kar je znova največ v EU, je objavil Eurostat.

Evropski statistični urad Eurostat je danes objavil tudi revidirane podatke za januar. Obseg del v gradbeništvu se je tedaj v mesečni primerjavi v območju z evrom zmanjšal za 0,8 odstotka, v osemindvajseterici pa okrepil za 0,6 odstotka. V letni primerjavi je bilo krčenje v evrskih državah v povprečju 0,1-odstotno, v celotni EU pa rast 0,7-odstotna.

Obseg gradbenih del je februarja na mesečni ravni najbolj napredoval v Sloveniji (+11,9 odstotka), ki je najvišjo rast beležila že januarja. Sledili sta Romunija (+9,8 odstotka) in Poljska (plus sedem odstotkov). Na drugi strani je obseg del nazadoval v Španiji (-0,9 odstotka), na Češkem (-0,5 odstotka) in Finskem (-0,3 odstotka).

Na letni ravni se je obseg gradbenih del v drugem mesecu najbolj povečal na Madžarskem (+48,1 odstotka), v Sloveniji (+40,3 odstotka) in na Poljskem (+15,1 odstotka). Skrčil se je v Španiji (-4,7 odstotka) in Franciji (-0,5 odstotka).