c S
V kratkem že nekatere konkretne rešitve v zdravstvu 16.04.2019 12:33 Ljubljana, 16. aprila (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder je v nagovoru na današnji skupščini ZZZS napovedal, da bodo na ministrstvu v kratkem predstavili javnosti glavne prioritete in akcijski načrt za izvedbo posameznih nalog in tudi že nekatere konkretne rešitve. Sprejetje aneksa št. 1 k splošnemu dogovoru za leto 2019 pa je napovedal do konca maja.

"Do 31. maja bomo sprejeli aneks št. 1 k splošnemu dogovoru 2019, v katerem bo določeno, da zdravniki lahko zavračajo nove paciente, ko enkrat dosežejo 1895 glavarinskih količnikov, kar je meja, ki jo za leto 2019 določa podpisani sporazum o začasni prekinitvi stavke," je pojasnil Šabeder.

Na ministrstvu za zdravje so po njegovih besedah v zvezi z aneksom pripravili tudi tri dopolnitve: "Prvo predvideva uveljavitev državnega povprečja, drugo 80-odstotno financiranje novih timov družinske medicine v obdobju štirih let, tretje pa, da se novi timi ne štejejo v povprečje glavarinskih količnikov."

Šabeder je napovedal, da bodo z namenom zagotovitve novih zdravnikov družinske medicine letos razpisali vsaj 95 mest za specializacijo. Spomnil je, da so za pomlad 2019 določili 62 specializacij iz družinske medicine, od tega 45 za območje celotne države in 17 za posamezne izvajalce.

V nagovoru skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je tudi navedel, da so bolnišnice v sanaciji že posredovale novelacije sanacijskih programov. Te bodo po njegovih besedah pregledali, in če jih bodo potrdili, bodo veljali novelirani sanacijski programi.

Minister je še pojasnil, da se bo danes znova sestala delovna skupina za sprejetje potrebnih ukrepov za primarni nivo, ki bo tokrat "na operativni ravni skušala izluščiti največje administrativne obremenitve družinskih zdravnikov". Sledilo bo oblikovanje ukrepov za odpravo nepotrebne administracije.

Že zjutraj je Šabeder sestankoval s kranjskim županov Matjažem Rakovcem o tamkajšnjem zdravstvenem domu, kjer je v začetku aprila 23 družinskih zdravnikov podalo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Dejal je, da je bil sestanek "zelo operativne narave", ob tem pa je pohvalil prizadevanja vseh vpletenih pri iskanju rešitev.

Za sredo pa je napovedal srečanje s predstavniki pediatrov.

Skupščina ZZZS se sicer na današnji seji seznanja z lanskoletnim poslovanjem zavoda.