c S
Zaupanje nemških vlagateljev po letu dni znova pozitivno 16.04.2019 13:28 Frankfurt, 16. aprila (STA) - Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo se je aprila po več kot letu dni vrnilo v pozitivno območje. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), se je na mesečni ravni zvišal za 6,7 točke na 3,1 točke.

Rast kazalca je predvsem posledica zaupanja vlagateljev, da se bodo stvari v globalnem gospodarskem okolju razvijale manj negativno, kot je bilo pričakovano doslej, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor ZEW Achim Wambach. Bolj optimistična pričakovanja je v tej luči pripisal preložitvi brexita na 31. oktober.

Nemčijo, ki je močno izvozno usmerjena, sta v zadnjem obdobju prizadela upočasnitev rasti svetovne trgovine ter negotovost glede možnih ovir pri trgovini z dvema velikima gospodarstvoma - Veliko Britanijo in ZDA. Poleg brexita je namreč močno odmevala napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo uvedel dodatne carine na uvoz avtomobilov iz EU.

Prav tako so se ta mesec v pozitivno območje vrnila gospodarska pričakovanja za območje evra. Kazalec, ki jih meri, se je zvišal za sedem točk na 4,5 točke.

Aprila pa se je v mesečni primerjavi poslabšala vrednost kazalcev, ki odražata oceno trenutnega gospodarskega položaja v Nemčiji in evropski denarni uniji. Prvi indeks je nazadoval za 5,6 točke na 5,5 točke, saj zadnje številke o novih naročilih in proizvodnji kažejo na razmeroma šibek razvoj, drugi pa za 6,6 točke na -13,2 točke.

ZEW v raziskavi okoli 200 analitikov in institucionalnih vlagateljev sprašuje o njihovi trenutni oceni gospodarske situacije in njihovih pričakovanjih za prihodnje mesece.