c S
Na kratko iz gospodarstva 16.04.2019 07:06 Ljubljana, 15. aprila (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Družba Telekom Slovenija je vložila pritožbo zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v ponovljenem postopku v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek Telekoma zaradi domnevno predragega nakupa podjetja Najdi.si proti nekdanji upravi, ki jo je vodil Bojan Dremelj, v višini 7,6 milijona evrov s pripadki, so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Telekoma.

Nadzorni svet Darsa je na današnji seji potrdil revidirano letno poročilo družbe za leto 2018, v katerem je ta ustvarila 154,4 milijona evrov čistega dobička. "Rezultati, ki so bili doseženi v lanskem letu, so nad načrtovanimi," je Dars sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Ekonomsko socialni svet Združenih narodov (UNECE / CEFACT) je na konferenci v Ženevi, ki je potekala 8. in 9. aprila, sprejel dokument z naslovom Blockchain za podporo trgovini, v katerem so v okviru devetega poglavja, naslovljenega Blockchain za podporo ciljem trajnostnega razvoja, navedeni praktični primeri, ki prispevajo k enemu ali več ciljem trajnostnega razvoja (med njimi so navedena tudi slovenska podjetja Datafund, Hashnet in Cherrio), so danes sporočili z gospodarskega ministrstva in dodali: "Slovenija je s to udeležbo še bolj utrdila primat na področju blockchaina na evropski ravni in širše". Slovenija je bila sicer v okviru konference povabljena k soorganizaciji dogodka z naslovom Potenciali blockchaina za pametna mesta, pa tudi k predstavitvi ob robu generalne skupščine ZN v juliju.

Prvi letošnji žrebiček v Kobilarni Lipica, imenovan Conversana Gaetane XLVIII, je dobil botra. To je postal župan Sežane David Škabar, ki je obisk Lipice pospremil z željami po nadaljnjem odličnem sodelovanju med Občino Sežana in Kobilarno Lipica. "Naša želja je, da gradimo in spodbujamo medsebojno povezanost z Občino Sežana, s ciljem, da bo zeleno posestvo Lipice postalo priljubljena točka druženja in stika z lipicanci tudi za domačine," pa je ob tem dejala v.d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja. Kot so sporočili iz kobilarne, je Lipico minuli konec tedna obiskala tudi bahrajnska princesa šejka Suha bint Abdul Rahman Al Khalifa, ki je ob tej priložnosti postala botra žrebičke 879 Betalke, drugega letošnjega lipiškega podmladka.

SID banka je v okviru zavarovanja komercialnih in nekomercialnih rizikov omogočila tudi financiranje tujega kupca, ki kupuje izdelke in storitve slovenskih družb. Tako je ukrajinska družba Ukrtelecom, s katero je Iskratel podpisal pogodbo za dobavo dostopovne multiservisne opreme (GPON) za preko 300 naselij s 40.000 gospodinjstvi in dobavo kablov iz optičnih vlaken ter izgradnjo optičnega omrežja v dolžini več kot 3800 kilometrov, pridobila 4,9 milijona evrov vredno posojilo. "Z danim kreditom ukrajinskemu Ukrtelecom je Iskratelu omogočeno takojšnje plačilo po dobavi in varnost poslovanja s prenosom tveganja neplačila na SID banko. S tem pa se hkrati povečuje tudi konkurenčnost družbe Iskratel," so zapisali v SID banki.

V okviru projekta Integriteta voditeljstva 5 zvezdic (5STIL) v partnerstvu Evropskega inštituta za skladnost in etiko poslovanja ter Združenja Manager ob podpori Ameriške ambasade v Sloveniji nastaja praktično orodje za vpeljavo poslovne integritete. V končni obliki bo priročnik 5STIL, ki katerim bo združenje nadgradilo kodeks etike, v elektronski obliki izšel v začetku poletja. S tem želijo slovenska podjetja spodbuditi k etičnemu delovanju, saj raziskava instituta Etisphere med 128 podjetji iz 21 držav ugotavlja, da so etična podjetja za 14 odstotkov bolj uspešna, so danes sporočili partnerji projekta.

Družba DZS je prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočila, da je bila na podlagi sklepa sveta delavcev za mandatno obdobje štirih let imenovana nova članica nadzornega sveta Snežana Tripunović.