c S
Cene nafte navzdol 16.04.2019 08:47 Singapur, 16. aprila (STA) - Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju znižale. Analitiki padec pripisujejo napovedi, da bi lahko Rusija in Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) okrepile proizvodnjo črnega zlata in se tako z ZDA spopadle za večji tržni delež.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v maju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 63,32 dolarja, kar je osem centov manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Za 18 centov so se pocenile tudi aprilske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 71 dolarjih.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je ob koncu tedna napovedal, da bi se lahko Rusija in Opec odločila okrepiti proizvodnjo črnega zlata in se tako spopasti z ZDA za večji tržni delež na naftnem trgu. To bi sicer lahko cene nafte potisnilo navzdol, tako da bi padle celo na 40 dolarjev za sod, poročajo tuje tiskovne agencije.

Analitiki se bojijo, da Rusija ne bo pristala na podaljšanje omejene proizvodnje. Rusija bo skupaj z Opecom sicer o tem odločala v juniju.