c S
Unicredit pristala na 1,3 milijarde dolarjev kazni zaradi kršenja sankcij 16.04.2019 07:31 Washington, 15. aprila (STA) - Banka Unicredti se je v ZDA pogodila za plačilo 1,3 milijarde dolarjev kazni zaradi kršenja ameriških sankcij pri poslovanju z Iranom in nekaterimi drugimi državami, kot so Libija, Sudan, Sirija, Kuba in Mjanmar. Gre za sporne posle in transakcije, ki naj bi jih banka dopustila med letoma 2007 in 2011, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ameriške oblasti so sporne posle Unicredita z državami, za katere so bile uvedene sankcije, preiskovale od leta 2012. S plačilom 1,3 milijarde dolarjev kazni bo italijanska banka v ZDA končala vse postopke, ki jih proti njim vodijo organi pregona zaradi kršenja sankcij.

Unicredit je dajala prednost dobičku pred varnostjo in zavedno omogočala transakcije, vredne več milijard dolarjev, strankam iz držav, proti katerim so bile uvedene sankcije, so pojasnili predstavniki ameriškega tožilstva.

Gre za zadnjo izmed izrečenih kazni v ZDA zaradi kršenja sankcij; skupaj so bile finančne institucije doslej kaznovane že s 14 milijard dolarjev.