c S
DZ končuje aprilsko sejo s prizadevanji za odpravo administrativnih ovir za gasilce 16.04.2019 07:57 DZ bo danes končal dvodnevno aprilsko sejo. Na njej bo začel obravnavo predloga zakona, po katerem bo gasilcem omogočil operativno pripravljenost in ki ga podpira večji del koalicije in opozicije. Po pričakovanjih bo prižgal rdečo luč predlogu SDS za spremembe pri dohodnini in s tem odprl pot vladnemu predlogu za razbremenitev regresa.

Poslanci bodo danes opravili splošno razpravo o predlogu novele zakona o voznikih, s katero želijo poslanci koalicije in opozicije gasilcem omogočiti večjo operativno pripravljenost. Predlog, pod katerega se je prvi podpisal Boris Doblekar (SDS), podpirajo v SMC, NSi, LMŠ, SD, SAB in DeSUS. Ta prostovoljnim gasilcem omogoča vožnjo manjših gasilskih vozil, katerih masa presega 3,5 tone, z izpitom kategorije B.

Prvo branje bo namenjeno tudi predlogu SDS za spremembe zakona o dohodnini, s katerim ta med drugim predlaga znižanje stopnje v dohodninskih razredih in zvišanje splošne olajšave. Pričakovati je, da bo predlog sklenil zakonodajno pot, nato pa se bo v DZ odprla pot vladnemu predlogu novele tega zakona, ki predlaga davčno razbremenitev regresa za letni dopust.

Poslance čaka obravnava spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS, ki po predlogu poslancev koalicije in Levice predvideva, da se pri prazniku vrnitve Primorske k matični domovini termin vrnitev zamenja z besedo priključitev. Na mizi bodo imeli tudi nekaj mandatno-volilnih zadev, med drugim predlog o razrešitvi Boruta Smrdela s funkcije predsednika Državne revizijske komisije.

Ljubljana, 16. aprila (STA)
Foto: STA