c S
Ekonomsko sprejemljivi možnosti za Teš kurjenje biomase ali odpadkov 15.04.2019 10:07 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Življenjsko dobo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo določila stroka, na nas pa je, da poiščemo rešitev za poslovanje, je v pogovoru za STA dejal direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojan Nikolić. Pri tem razmišljajo o novem energentu, ekonomsko upravičeni možnosti bi bili po njegovih besedah tudi kurjenje biomase ali odpadkov.

"Že danes vemo, da moramo prenoviti načrte delovanja Premogovnika Velenje in Teša. Vsem je že nekaj časa jasno, da delovanje Teša do leta 2054, ko je predvidena njegova ugasnitev, ne bo mogoče, tako iz gospodarskih kot tudi tehničnih razlogov," je Nikolić dejal v pogovoru za STA, ki bo v celoti objavljen v torek.

Na to, kdaj bo Teš ugasnil, ne more ponuditi enoznačnega odgovora. Rudarska stroka še ugotavlja, koliko časa bodo sposobni konkurenčno izkopavati premog iz velenjskega premogovnika, ki je sedaj edini vir premoga za termoelektrarno. "Moja ocena je, da bomo to sposobni tja do leta 2040. Čim prej pa je nujno zagotoviti okvirje pravične tranzicije za premogovno regijo, ki bo zajemala celovit prehod regije v druge dejavnosti. Če se bomo to sposobni dogovoriti v prihodnjih dveh ali treh letih, kar upam, potem menim, da smo lahko v naslednjih 15 ali 20 letih še konkurenčni s proizvodnjo električne energije iz premoga," je ocenil.

Ob tem je priznal, da ima Teš težave, skupaj z vodstvom družbe pa zato iščejo morebitne rešitve. "Ocenili so, da je mogoče to tudi uvožen premog, ob dejstvu, da je ozko grlo delovanja Teša prav Premogovnik Velenje, ki ima omejen izkop, ki ne zadostuje za delovanje bloka 6 in 5 skupaj. Zato se iščejo alternative velenjskemu premogu. Eno od alternativnih goriv je tudi uvoz premoga," je pojasnil.

Nikolić sicer meni, da glede na trenutno tržno ceno premoga in CO2 kuponov uvoz premoga ni gospodaren, v prihodnosti pa se bodo razmere za uvoz premoga še poslabševale. Je pa pripravljen dopustiti to možnost ob predpostavki, da bi našli dobavitelja premoga, ki je sposoben pripeljati premog na deponijo pri Šoštanju po ceni 2,75 evra za gigajoul, kolikor je cena v Premogovniku Velenju. "Ker gre za dodaten premog, morda lahko pri tem preživimo približno pol evra višjo ceno, pa bi bil uvoz še vedno ekonomsko upravičen, in če seveda pridobimo vsa dovoljenja," je dejal.

Trenutno se sicer v Tešu in HSE osredotočajo na to, da dobijo dovoljenje za nov energent. "Za uvožen premog je Agencija RS za okolje, in ne mi, rekla, da ne vidijo večjega vpliva na okolje. Še vedno pa moramo iti v spremembo okoljevarstvenega dovoljenja, kar ne bo enostavno tudi zaradi čezmejnih vplivov," je dejal. Pred tem pa bo nujna odločitev, za kakšno spremembo okoljevarstvenega dovoljenja se bodo odločili. "Ekonomsko upravičena je verjetno biomasa, vsekakor pa tudi kurjenje predelanih odpadkov, saj v Sloveniji sedaj drago plačujemo za izvoz smeti v Avstrijo in Italijo. Kot zadnjo od možnosti pa vidimo tudi kurjenje uvoženega premoga, vendar če bo uvožen premog otežil pridobivanje okoljevarstvenega dovoljenja za biomaso in gorivo iz odpadkov, dovoljenja za uvožen premog ne bomo iskali," je dejal.

Ekonomsko in politično bolj sprejemljivi možnosti bi bili po njegovih besedah uporaba biomase ali pa uporaba Teša kot sežigalnice odpadkov. Država bo namreč kmalu morala rešiti problem ravnanja z odpadki, v Sloveniji pa imamo že več primernih objektov, poleg Teša tudi Cementarno v Anhovem. "Po mojih informacijah lahko v tem trenutku ta dva objekta skurita praktično vse odpadke, ki jih danes izvažamo," je dodal.