c S
Celjska bolnišnica pripravila nov finančni načrt 13.04.2019 09:12 Celje, 12. aprila (STA) - Celjska bolnišnica je pripravila nov, uravnotežen finančni načrt, ki ga je na ponedeljkovi seji obravnaval in potrdil tudi svet zavoda. Finančni načrt tako za letos predvideva prihodke in odhodke v višini nekaj manj kot 116 milijonov evrov, so za STA danes povedali v bolnišnici. Finančni načrt mora potrditi še ministrstvo za zdravje.

Po navedbah bolnišnice finančni načrt predvideva tudi zaposlitve 11 zdravnikov specialistov, devet medicinskih sester ter po enega diplomiranega fizioterapevta, delovnega terapevta, varnostnega inženirja in zdravstvene administratorke.

Skupna vrednost letošnjih naložb znaša dobrih 18 milijonov evrov. Osrednjo pozornost bo tako bolnišnica letos namenila pričetku gradnje nadomestne novogradnje, posodobitvi drage medicinske opreme, ureditvi prostorov v lekarni, informatizaciji bolnišnice, nujni zamenjavi dotrajane medicinske in druge opreme in nujni adaptaciji obstoječih starih objektov za zagotovitev dodatnih posteljnih zmogljivosti za internistične bolnike.

Po starem finančnem načrtu je celjska bolnišnica letos načrtovala izgubo v višini 2,7 milijona evrov, ministrstvo za zdravje pa je od bolnišnice zahtevalo pripravo uravnoteženega finančnega načrta, torej brez izgube.

Vodstvo bolnišnice je edino možnost varčevanja videlo v stroških dela. Prvotno so tako načrtovali zaposlitev 62 novih sodelavcev, zdaj pa je to število upadlo na 24. Prihranili naj bi tudi pri nadurah, za katere bodo letos namenili milijon evrov, lani pa so v ta namen zagotovili dva milijona evrov.

Vodstvo bolnišnice je finančni načrt ta teden predstavilo tudi predstojnikom bolnišničnih oddelkov, pričakovali so tudi njihov upor, a se to ni zgodilo.