c S
Med prejemniki sredstev EU za lažje uveljavljanje inovacij na trgu tudi štiri slovenska podjetja 13.04.2019 09:12 Bruselj, 12. aprila (STA) - Evropska komisija je danes izbrala 277 malih in srednjih podjetij iz 25 držav, tako članic EU kot nekaterih nečlanic, ki jim bo unija namenila 13,7 milijona evrov podpore, da bodo lažje uveljavljala svoje inovacije na trgu. Vsako podjetje bo prejelo 50.000 evrov, med prejemniki pa bodo tudi štiri slovenska podjetja, so sporočili iz Bruslja.

Slovenski prejemniki so podjetja Bia, ki zagotavlja svetovanje pri prodaji in tehnično podporo na področjih biotehnologije, kromatografije, organskih sintez, laboratorijske in programske opreme, Borza terjatev, ki upravlja s platformo za vzajemno financiranje med podjetji v Sloveniji, MyCol, ki snuje inovativne rešitve za vidni nadzor trenutne temperature in zapis njenih sprememb v preteklosti, ter Microbium, ki oblikuje postopke za detekcijo bakterij v industrijskih vzorcih. Vsa prihajajo iz Ljubljane.

Podjetja bodo poleg finančne podpore EU po pojasnilih Evropske komisije lahko izkoristila tudi storitve za svetovanje in pospeševanje poslovanja. Večina izbranih podjetij v EU je sicer s področja IKT, zdravja in inženirstva, po državah pa prednjačijo prejemniki iz Španije (46), Švice (23) in Francije (22).

Komisija je sicer na razpis za prvo fazo iz posebnega instrumenta za mala in srednja podjetja do 13. februarja prejela 2822 prijav, izbrala pa je 277 podjetij. Podpora bo nakazana iz instrumenta za mala in srednje velika podjetja v sklopu pilotnega Evropskega sveta za inovacije, ki podpira vrhunske inovatorje, podjetnike, mala podjetja in znanstvenike, so še pojasnili v Bruslju.