c S
Pred Termami Dobrna pestro naložbeno leto 14.04.2019 09:12 Dobrna, 13. aprila (STA) - Pred Termami Dobrna je pestro naložbeno leto, saj se bo začela obnova stavb, ki niso več v funkciji. V nekdanji upravni stavbi bodo tako uredili butični hotel s štirimi zvezdicami in z nadstandardnimi sobami, odprli pa ga bodo predvidoma jeseni, je za STA povedal direktor term Leon Tomašič. Za naložbe naj bi letos namenili 1,5 milijona evrov.

Tomašič je napovedal tudi prenovo 33 sob v Vili Higiea, ki naj bi se končala oktobra. Na negovalnem oddelku bodo do junija uredili 11 novih sob in tako število postelj povečali na 70.

V hotelu Vita bodo razširili a la carte restavracijo, uredili zimski vrt, hotelsko kuhinjo pa bodo opremili s sodobnejšo opremo.

Po Tomašičevih besedah jih v naslednjem petletnem obdobju čaka dolgoročna revitalizacija nekaterih objektov, ki trenutno niso v uporabi, med drugim tudi Zdraviliškega doma.

Glede lanskih naložb je pojasnil, da ni bilo večjih, osrednjo pozornost pa so namenili posodobitvi kuhinjske in medicinske opreme ter kakovosti storitev. Terme so tako za lanske naložbe namenile od 350.000 do 400.000 evrov.

Terme Dobrna so sicer lani ustvarile 9,8 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov več kot leto prej in tri odstotke nad načrtom. Čisti dobiček je zaradi delnega odpisa nepremičnine upadel za 45 odstotkov na 216.000 evrov, brez odpisa bi ga bilo za 458.000 evrov, medtem ko so načrtovali za okoli 451.000 evrov.

Družba lani zaradi zaostrene konkurence na turističnem trgu ni dosegla zastavljenega načrta nočitev, so zapisali v letnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa. Beležili so 124.000 nočitev, kar je malenkost več kot predlani, načrtovali pa so jih 125.000. Namestitvene zmogljivosti so bile zasedene 85-odstotno.

Tomašič je ocenil, da so medtem dosegli zastavljene cilje glede rasti poslovanja, zvišanja kakovosti storitev, kadrovskega razvoja in nadaljnje stabilizacije poslovanja. Po njegovih besedah so bile ključne optimizacija in popularizacija programov ter sprememba prodajne strategije.

Letos bodo Terme Dobrna, ki zaposlujejo 170 ljudi in so v več kot 98-odstotni lasti podjetja Alea, osrednjo pozornost namenile povečanju prihodkov posameznih dejavnosti, največjo rast pričakujejo v medicinski dejavnosti.