c S
Talum lani zaradi razmer na globalnem trgu ob velik del dobička 14.04.2019 09:12 Kidričevo, 13. aprila (STA) - Kidričevska skupina Talum, ki se poleg proizvodnje aluminija vse bolj usmerja v proizvodnjo gotovih izdelkov, se lani ni mogla izogniti turbulentnemu dogajanju na globalnem trgu. Čeprav jim je uspelo uresničiti načrtovanih 150.000 ton fizičnega obsega prodaje in prihodke povečati na 365 milijonov evrov, so leto končali z nižjim dobičkom.

Podjetje s skoraj 1500 zaposlenimi je leta 2017 ustvarilo 2,2 milijona evrov čistega dobička, za lani pa bo ta, kot kažejo nerevidirani podatki, znašal 640.000 evrov. Pri tem so v Talumu za šest odstotkov presegli predlanske prihodke in za približno odstotek tudi svoje lani zastavljene načrte.

Kot je za STA povedal predsednik uprave Taluma Marko Drobnič, takšnemu dosežku botrujejo zelo turbulentne, spremenljive in marsikdaj nepredvidljive razmere, ki niso posledica realnega obsega ponudbe in povpraševanja, pač pa večinoma določenih globalno sprejetih ukrepov, tudi političnih, ki povzročajo nihanja na borzi aluminija.

Med takimi omenja sprejetje sankcij proti Rusiji, kar je za njih pomenilo znatno višje nakupne cene glinice. Vpliv na dogajanje je imela tudi ameriška uvedba carin, nadaljnja intenzivna rast kitajske proizvodnje aluminija, ki se približuje skoraj polovici svetovne, ob tem pa je za nameček zelo narasla tudi cena glinice zaradi upada proizvodnje v Avstraliji in Braziliji.

Vseeno je povpraševanje po njihovih izdelkih po besedah Drobniča še vedno relativno močno, čeprav v določenih segmentih že čutijo, da ni več tako velike intenzitete in se razmere umirjajo. Predvsem to velja na področju livarskih zlitin in tam, kjer so v livarstvu vezani na avtomobilsko industrijo.

S podobnimi izzivi se v tej panogi sooča praktično vsa Evropa, zato že sprejema odločitve v smeri zaščite, saj se zaveda, kako zelo pomembna je ta industrija. Evropske države to počnejo v smislu razbremenitev panoge in vključevanja v zagotavljanje sistemske rezerve, pa tudi z razbremenitvijo prispevkov za obnovljive vire energije ter sprejetih smernic za kompenzacijo indirektnih obremenitev z ogljikovim dioksidom.

"V Sloveniji imamo ta izziv še pred seboj, saj tega doslej nismo spravili v naš pravni red in smo ena od le treh evropskih držav, ob Švedski in Romuniji, ki tega še ni storila. A tam so v drugačnih razmerah, švedski proizvajalci zaradi nižje cene energije, romunski pa, ker se ukvarjajo tudi s proizvodnjo glinice. Zato smo mi najbolj izpostavljeni in v času, ko tudi cene emisijskih kuponov rastejo, je tveganje relativno veliko," pravi Drobnič in dodaja, da bodo brez ukrepov v prihodnje zelo težko delali.

Zaradi razmer na trgu so v zadnjem četrtletju lani primarno proizvodnjo aluminija znižali za okoli 15 odstotkov in raje nekaj surovine kupili na trgu, ker je bila cenejša.

Čeprav se razmere letos nekoliko umirjajo, so se v družbi zavestno odločili še dodatno znižati obseg primarne proizvodnje, po drugi strani pa povečujejo proizvodnjo drogov in rondelic, pri katerih so s 40.000 tonami letno še naprej največji proizvajalec na svetu. Intenzivno rastejo tudi na področju livarstva, kjer so lani dosegli 30 milijonov evrov prihodkov, strateški cilj pa ostaja 50 milijonov evrov.

"Naša strateška usmeritev v višanje dodane vrednosti zagotovo ostaja tudi za naprej. Zaradi lanskih razmer še bolj vidimo, kako pomembno je to in kako smo še vedno zelo odvisni od pogojev, na katere ne moremo vplivati. Zato želimo v prihodnje čim bolj stran od tega," je dejal Drobnič in dodal, da so trenutno v strukturi prihodkov že na 35 odstotkih v drugih poslih, medtem ko njihov srednjeročni cilj ostaja, da se približajo polovici.

Letošnji finančni načrt zato ne predvideva nadaljnje rasti, saj bo njihov fizični obseg proizvodnje najverjetneje nekoliko padel na 145.000 ton. Ker so prihodki od prodaje odvisni od zunanjih okoliščin, jih je v teh časih po besedah Drobniča težko napovedovati, meni pa, da bi se jih lahko nabralo za okoli 350 milijonov evrov. Bolj kot to je po njegovem ključno, da povečujejo dobiček in dodano vrednost.

Veliko pozornosti so lani namenili investicijam, saj so v posodobitve vložili 30 milijonov evrov, kar je največ v zadnjem obdobju, ko so letno v povprečju za naložbe porabili okoli 20 milijonov evrov. Več denarja so lani porabili zato, ker so zaključevali nekatere večje projekte na področju energetske infrastrukture.

Trend zaposlovanja zadnjih let se nekoliko umirja, čeprav predvsem na livarstvu rastejo intenzivno in bodo zagotovo še zaposlovali. Na skupni ravni pa bo verjetno za zdaj številka ostala približno taka, kot je zdaj.

Drobnič je ob tem za STA tudi zavrnil špekulacije o tem, da jih zanima vstop v lastništvo Mariborske livarne Maribor.