c S
Slovenija članica Medameriške investicijske korporacije 15.04.2019 07:05 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Slovenija se je ob članstvu v Medameriški razvojni banki (IDB) brez dodatnih finančnih obveznosti vključila še v Medameriško investicijsko korporacijo (IDB Invest), ki je del skupine IDB, so sporočili z ministrstva za finance.

Slovenija z vključitvijo v IDB Invest "krepi svojo zavezanost razvoju v Latinski Ameriki in Karibih prek zasebnega sektorja, kar bo pripomoglo tudi k tesnemu sodelovanju v regiji", so navedli na ministrstvu.

IDB Invest spodbuja gospodarski razvoj držav v Latinski Ameriki in Karibih prek sofinanciranja projektov zasebnega sektorja. Upravlja 12,1 milijarde dolarjev sredstev in ima 329 strank v 21 državah.

Sredstva, ki jih države namenijo IDB Invest, štejejo kot večstranska uradna razvojna pomoč. Slovenija se tako pri usmerjanju sredstev IDB Invest zavzema za tista področja, ki so skladna z usmeritvami, zapisanimi v dokumentih mednarodnega razvojnega sodelovanja.

"Slovensko gospodarstvo trenutno sicer ni v večji meri vključeno v projekte pod okriljem IDB, vendar včlanitev v IDB Invest širi tudi možnosti za večji vstop slovenskih podjetij v posle, ki jih IDB Invest financira na omenjenem območju," pravijo na ministrstvu.