c S
Lani precej velikih poslov s poslovnimi nepremičninami 15.04.2019 07:17 Ljubljana, 14. aprila (STA) - V Sloveniji je bilo lani precej velikih transakcij s poslovnimi nepremičninami. Pri trgovskih izstopata prodaji Mercatorjevih centrov in centrov Stop Shop, pri pisarniških Tivoli center, pri industrijskih območje nekdanjega Litostroja, hit so bile tudi parkirne hiše, ugotavlja nepremičninska družba Remax.

Pri trgovskih prostorih je bila lani največja transakcija Mercatorjeva prodaja in ponovni najem 10 trgovskih centrov, ki so jo s Supernovo izvedli za 116 milijonov evrov. Sledila je prodaja osmih trgovskih centrov Stop Shop, od tega treh v Sloveniji, preostalih pa na Hrvaškem in v Srbiji, ki jih je od MID Group kupila družba Immofinanz za skupno 90 milijonov evrov. V Domžalah je MID Group prodala center Arcadia KD Skladom za 16,2 milijona evrov, so v Remaxu navedli v ta teden objavljenem poročilu.

Pri pisarniških prostorih sta izstopala posla družbe KD Skladi, ki je v Ljubljani od VB Nepremičnin kupila Tivoli center za 13 milijonov evrov in od družbe Centrice južno stavbo Steklenih dvorov za 12,7 milijona evrov. Prodana je bila med drugim tudi stavba na Dimičevi v Ljubljani, kjer je prostore nekoč najemal Nacionalni preiskovalni urad, in sicer jo je od Hete kupila Delta Team za 7,3 milijona evrov.

Pri industrijskih nepremičninah izstopa območje nekdanjega Litostroja v Ljubljani, ki ga je od Litostroja Jeklo (oz. DUTB) kupila družba LTH Castings za 11,5 milijona evrov. Po okoli pet milijonov evrov so bili vredni posli z logističnim objektom Goodyear v Kranju (kupila družba Mlado od Immorent Epsilon), industrijskim kompleksom ob Celovški cesti v Ljubljani (kupil Davidov hram od A1 nepremičnine) in industrijskim objektom na Tržaški cesti v Ljubljani (kupil Geoprodukt od Semenarne).

Zabeleženi so bili trije posli s parkirnimi hišami. Parkirni hišo Šentpeter v Ljubljani, ki ima 472 parkirnih mest, je od družbe Reitenburg za 14,55 milijona evrov kupil List Slopark. Parkirno hišo City v Mariboru z 810 parkirnimi mesti je od F Cityja za 4,5 milijona evrov kupila družba GMG Naložbe. Parkirno hišo Modri kvadrat v Ljubljani s 396 parkirnimi mesti pa je od družbe Parks 1 kupila družba Nakamoto investicije, nima pa Remax podatka o ceni.

Pri hotelih sta San Simon Resort v Izoli od Hotelov Bernardin kupila Kapitalska družba (Kad) in Modra zavarovalnica, posel je bil vreden okoli 10 milijonov evrov. Družba KD Kvart je hotelski del bodočega Šumija v Ljubljani za devet milijonov evrov prodala družbi Brtprule. Novega lastnika je dobil tudi ljubljanski City Hotel, ki sta ga od družbe Elephant Group po neznani ceni kupili družini Tatić in Sikima.

Pri zemljiščih sta bila najvrednejša zabeležena posla z zemljiščem od Šmartinski cesti v Ljubljani (Kostak od družbe Immobilia GBK za 4,13 milijona evrov) in območjem za poslovno cono Brnik (Iskra mehanizmi od Raiffeisen Leasing za 4,03 milijona evrov).

Pri ostalih nepremičninah izstopa dogovor o nakupu Marine Portorož, ki naj bi jo od DZS za 21 milijonov evrov kupila Adventura holding in Glen. Zabeležen je tudi posel v vrednosti 3,8 milijona evrov z deli stavbe Arena Bonifika v Kopru, pri katerem ni podatkov o kupcu, ter z Golf igriščem Cubo, ki ga je od Sberbank za 3,7 milijona evrov kupila družba Cubo Golf.