c S
Istrski hotelirji za praznike računajo na dobro zasedenost 15.04.2019 07:14 Portorož/Piran/Izola/Koper, 14. aprila (STA) - Hotelirji v slovenski Istri v času velikonočnih praznikov, ki so uvod in pokazatelj glavne turistične sezone, računajo na dobro zasedenost kapacitet. Tako bo večina portoroških hotelov v tem času polnih, visoko, okoli 85-odstotno zasedenost, napovedujejo tudi v Izoli in Kopru.

Večina portoroških hotelov bo med velikonočnimi prazniki polno zasedenih, so za STA pojasnili v Turističnem združenju Portorož. V povprečju sicer pričakujejo, da bo zasedenost vseh hotelov v piranski občini od 85- do 90-odstotna.

V hotelih pričakujejo večinoma tuje goste iz Avstrije, Italije in Nemčije, na destinaciji pa bo zagotovo tudi veliko dnevnih obiskovalcev iz Slovenije. Hotelirji ob tem opažajo več zanimanja za družinske sobe, animacijo in delavnice za otroke, zato so pripravili tudi pestro ponudbo spremljevalnih aktivnosti za družine in otroke.

V času velikonočnih praznikov se bo v Piranu in Portorožu tudi veliko dogajalo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tradicionalno razstavo Križev pot po piranskih cerkvah, praznični konec tedna bo park Hotela Kempinski Palace gostil velikonočno tržnico, na portoroški ploščadi pa se bo začel niz desetih brezplačnih koncertov Pomlad v Portorožu. Na vrsti bo tudi tradicionalna velikonočna regata, ki bo pritegnila več kot 540 jadralcev z družinami, ki v hotelih bivajo dober teden dni.

Tudi zasedenost izolskih hotelov za čas velikonočnih in prvomajskih praznikov bo dobra, več kot 85-odstotna, ocenjujejo v tamkajšnjem turističnem združenju.

V Hotelih Bernardin, ki upravljajo tudi z izolskim resortom San Simon, tako pričakujejo polno zasedenost vseh namestitvenih kapacitet, pri čemer bodo prevladovali tuji gostje, predvsem avstrijski in italijanski. Gostje v San Simon resortu so sicer od 1. aprila dalje nameščeni v prenovljenem hotelu Haliaetum in depandansi Sirena, so spomnili v turističnem združenju.

V hotelu Delfin beležijo okoli 85-odstotno zasedenost, pričakujejo pa polno, saj rezervacije prihajajo dnevno. Največ, okoli 90 odstotkov, bo slovenskih gostov. V Hotelu Marina, ki je bogatejši za četrto zvezdico, trenutno beležijo 75-odstotno zasedenost za čas velikonočnih praznikov, pričakujejo pa rast še za 10 do 15 odstotkov. Pričakujejo največ domačih gostov (85 odstotkov), sledijo jim Avstrijci in Italijani. Za prvomajske praznike pričakujejo okoli 80-odstotno zasedenost in ponovno največ domačih gostov, ki jim sledijo Avstrijci in Nemci.

Na Belvederju za velikonočne praznike pričakujejo nekaj manj kot 70-odstotno zasedenost v vilah in okoli 80-odstotno zasedenost v hotelu Cliff. Za prvomajske praznike pa več kot 80-odstotno zasedenost v vilah in nekoliko nižji odstotek zasedenosti v hotelu Cliff. V obeh namestitvenih enotah pričakujejo več tujih kot domačih gostov.

O dobri zasedenosti poročajo tudi v hotelu Keltika in nekaterih drugih manjših namestitvenih obratih, na primer Stari šoli Korte, kjer so že danes 95-odstotno zasedeni za čas velikonočnih praznikov.

V Izolo bo večje skupine jadralcev pripeljala 33. regata Spring Cup, pripravljajo tudi velikonočni festival piva, 26. aprila pa še festival oranžnih vin.

V Turistični organizaciji Koper pričakujejo, da bodo kapacitete na destinaciji v času velikonočnih praznikov podobno dobro zasedene, v povprečju okoli 85-odstotno.

Obiskovalci Kopra bodo v času praznikov lahko obiskali Dan vina in čokolade, od 19. do 21. aprila bo potekal rokometni turnir Koper Cup. Na Škofijah se obeta Špargljada, velikonočno dogajanje pa obiskovalce čaka tudi v Koštaboni.

Dobro zasedenost v času praznikov po besedah turističnih združenj pričakujejo tudi v obeh osrednjih slovenskih marinah. V Marini Portorož tako pričakujejo dobro zasedenost, še posebej v njihovih hiškah na vodi. Izolska marina je 85-odstotno zasedena s pavšalisti oz. stalno privezanimi plovili, zato pa ocenjujejo, da jih bo za praznike obiskalo še okoli 100 plovil.