c S
Daimler pod lupo pristojnih organov zaradi sporne programske opreme 15.04.2019 07:40 Berlin, 14. aprila (STA) - Nemški proizvajalec avtomobilov Daimler se je znašel pod lupo pristojnega nemškega urada za motorna vozila (KBA) zaradi suma, da je v določena športna vozila namestil programsko opremo za znižanje škodljivih izpustov med preizkusnim obdobjem, medtem ko na cesti avtomobili izpuščajo škodljive pline nad dovoljeno mejo.

Po poročanju časnika Bild am Sonntag naj bi Daimler sporno opremo namestil v okoli 60.000 vozil modela Mercedes-Benz GLK 220 CDI, izdelanih med letoma 2012 in 2015. Kot še navaja časnik, je KBA uvedel formalni postopek zaslišanja proti Daimlerju zaradi suma namestitve "nedovoljene odklopne naprave".

Pri Daimlerju so potrdili poročanje časnika o začetku preiskave. "V celoti sodelujemo s KBA in preučujemo dejstva," so poudarili. Ko bo čas za to, bodo predstavili svoje stališče, so dodali po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Pri Daimlerju naj bi z namestitvijo sporne programske opreme v vozila dosegli, da vrednosti dušikovih oksidov v preizkusnem obdobju ostanejo na nižji ravni, torej pod zakonsko določeno mejno vrednostjo. Na cesti pa se oprema izklopi, s čimer vozila izpuščajo večje količine škodljivih plinov od predpisanih.

KBA naj bi po poročanju Bilda že lansko jesen odkrila sumljivo programsko opremo v motorjih OM 651, nadaljnje meritve škodljivih izpustov pri modelu GLK pa so sume samo še okrepile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.