c S
Ljubljanski svetniki danes tudi o proračunu in priznanjih 15.04.2019 07:45 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Ljubljanski mestni svetniki bodo na današnji seji potrjevali zaključni račun lanskega proračuna, ki kaže, da je Mestna občina Ljubljana leto končala z 21,8 milijona evrov presežka. Med drugim se bodo lotili tudi rebalansa letošnjega proračuna in odločali o prejemnikih letošnjih občinskih priznanj.

Ljubljanska občina je lani ustvarila 337,9 milijona evrov prihodkov in 316,1 milijona evrov odhodkov, izhaja iz zaključnega računa občine za lansko leto. Stanje zadolženosti je na zadnji dan lanskega leta znašalo 95,2 milijona evrov.

Ob potrjevanju zaključnega računa se bo mestni svet lotil še rebalansa letošnjega proračuna, s katerim občina načrtuje 15,3 milijona evrov nižje prihodke od sprva načrtovanih. Ti naj bi se ustavili pri 405,8 milijona evrov. Odhodki se bodo po drugi strani povečali za 9,3 milijona na 399,5 milijona evrov, občina pa naj bi leto sklenila z dobrih šest milijonov evrov presežka.

Na dnevnem redu bo med drugim tudi širitev mreže lekarniške dejavnosti na primarni ravni. V letošnjem letu načrtujejo odprtje vsaj treh lekarn, v prihodnjem pa dveh.

Svetniki bodo na seji odločali še o novih nosilcih naziva častni meščan. Pristojna občinska komisija predlaga, da naziva prejmeta gledališka in filmska igralka Ivanka Mežan ter partizanski komandant Franc Sever - Franta. Poleg omenjenih bodo določili tudi prejemnike občinskih plaket in priznanj, ki jih bo župan Zoran Janković podelil na slavnostni seji ob občinskem prazniku, ki ga prestolnica praznuje 9. maja.