c S
Aprilska seja DZ le dvodnevna, o razbremenitvi regresa predvidoma 25. aprila 12.04.2019 12:43 Ljubljana, 12. aprila (STA) - Aprilska seja DZ bo le dvodnevna. V ponedeljek se bo začela s poslanskimi vprašanji vladni ekipi, v torek pa bo največ časa namenjenega prvemu branju predloga SDS za spremembe zakona o dohodnini ter predloga za odpravo administrativnih ovir gasilcem. Predvidoma 25. aprila pa bo DZ na izredni seji odločal o vladnem predlogu za razbremenitev regresa.

Aprilska redna seja državnega zbora se bo po časovnici, ki jo je danes potrdil kolegij predsednika DZ, začela v ponedeljek ob 12. uri s poslanskimi vprašanji premierju Marjanu Šarcu in ministrski ekipi, glasovanje pa je na koncu predvideno najpozneje ob 22.15.

Največ časa, skoraj šest ur, je namenjenih prvi obravnavi predloga sprememb zakona o dohodnini, s katerim SDS med drugim predlaga znižanje stopnje v dohodninskih razredih in zvišanje splošne olajšave.

Pričakovati je, da bodo poslanci predlogu SDS prižgali rdečo luč in bo končal zakonodajno pot, saj bo šele zatem DZ lahko začel odločanjem o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini ter spremembah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerima se regres za letni dopust v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjuje dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Razbremenitev bo veljala že za tekoče davčno leto.

O obeh predlogih bodo poslanci odločali na izredni seji, ki naj bi bila predvidoma 25. aprila, je danes pojasnil podpredsednik DZ Jože Tanko, ki je vodil sejo kolegija.

Na redni seji v torek je pet ur in 25 minut namenjenih prvi obravnavi novele zakona o voznikih. Poslanci koalicije in opozicije s prvopodpisanima Borisom Doblekarjem (SDS) in Janjo Sluga (SMC) so predlog novele, s katero želijo gasilcem omogočiti večjo operativno pripravljenost, v DZ vložili 3. aprila. Predlog prostovoljnim gasilcem omogoča vožnjo manjših gasilskih vozil, katerih masa presega 3,5 tone, z izpitom kategorije B.

Poslanci bodo sicer torkovo sejo začeli z obravnavo novele zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, čemur je namenjenih največ 55 minut. Poglavitne spremembe in dopolnitve se nanašajo na področje varnostnega preverjanja tujih državljanov, ki bodo opravljali dela v jedrskem objektu pri ravnanju z radioaktivnimi snovmi ali prevozu jedrskih snovi.

Eno uro bodo poslanci lahko namenili predstavitvi stališč o predlogu spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS. Predlog, pod katerim je prvopodpisani poslanec SD Matjaž Nemec, predvideva, da se pri zdajšnjem prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, termin "vrnitev" nadomesti s terminom "priključitev".

Najpozneje ob 22.15 bo glasovanje o obravnavanih predlogih zakonov, zatem pa sprotno glasovanje med drugim o mandatno-volilnih zadevah, ki bodo predložene do začetka obravnave te točke. Pričakovati je, da bodo poslanci odločali o predlogu mandatno-volilne komisije DZ za razrešitev Boruta Smrdela s funkcije predsednika Državne revizijske komisije. Smrdel je sicer odstopil s funkcije v začetku meseca in to pojasnil z negativnimi izkušnjami poskusov vplivanja in pritiskov na delo komisije.