c S
Industrija v EU februarja z nespremenjeno proizvodnjo 12.04.2019 11:56 Luxembourg, 12. aprila (STA) - Obseg industrijske proizvodnje v EU je februarja v primerjavi z januarjem ostal nespremenjen, medtem ko se je v območju z evrom skrčil za 0,2 odstotka. Na letni ravni se je na ravni EU zvišal za 0,3 odstotka, medtem ko se je v območju z evrom za toliko skrčil, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Industrijska proizvodnja v januarju se je sicer v obeh območjih povečala: v območju z evrom je bila po popravljenih podatkih mesečna rast 1,9-odstotna, v celotni EU pa 1,3-odstotna rast.

K februarskemu 0,2-odstotnemu padcu v območju z evrom na mesečni ravni je najbolj pripomogla manjša proizvodnja energije (za tri odstotke), investicijskih dobrin in trajnih potrošnih dobrin (po 0,4 odstotka) ter dobrin za vmesno porabo (za 0,1 odstotka), medtem ko se je proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin okrepila za 0,9 odstotka.

Medtem na ravni celotne EU skoraj ni sprememb. Upadli sta proizvodnji energije (za 2,2 odstotka) in investicijskih dobrin (za 0,2 odstotka), medtem ko se je povečala proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin (za 0,7 odstotka) in dobrin za vmesno porabo (za 0,2 odstotka), proizvodnja trajnih potrošnih dobrin pa je ostala nespremenjena.

Največji padec industrijske proizvodnje so februarja na mesečni ravni zabeležile Litva (za 4,7 odstotka), Grčija (za 2,7 odstotka) in Hrvaška (za 2,3 odstotka), največjo rast pa Poljska (za 1,7 odstotka), Bolgarija (za 1,5 odstotka) in Madžarska (za en odstotek). Obseg industrijske proizvodnje v Sloveniji je bil februarja za 1,1 odstotka manjši kot januarja.

K februarskemu 0,3-odstotnemu padcu industrijske proizvodnje v območju z evrom je največ prispevala manjša proizvodnja energije, ki je upadla za 5,9 odstotka, zmanjšala se je tudi proizvodnja dobrin za vmesno porabo (za 0,6 odstotka). Medtem se je povečala proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin (za 2,8 odstotka), investicijskih dobrin (za 0,5 odstotka) in trajnih potrošnih dobrin (za 0,2 odstotka).

Za 0,3-odstotno rast industrijske proizvodnje v celotni EU pa so zaslužne proizvodnja netrajnih potrošnih dobrin (za 3,1 odstotka), trajnih potrošnih dobrin (za 0,7 odstotka), investicijskih dobrin (za 0,5 odstotka) in dobrin za vmesno porabo (za 0,4 odstotka), medtem pa se je obseg proizvodnje energije skrčil za 4,4 odstotka.

Največji padec obsega industrijske proizvodnje v medletni primerjavi so zabeležile Latvija (za 3,1 odstotka), Portugalska (za 2,9 odstotka) in Nemčija (za dva odstotka), največjo rast pa Poljska (za 6,8 odstotka), Bolgarija (za 6,6 odstotka) in Madžarska (za 5,9 odstotka).