c S
Evropske borze zadnji dan tedna rahlo navzdol 12.04.2019 11:03 London, 12. aprila (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z rahlo negativnim trendom, potem ko so večji del tedna beležile rast. Vlagatelji se medtem že ozirajo v prihodnji teden, ko bo zagon dobila nova sezona objavljanja četrtletnih poročil o poslovanju podjetij. Danes bosta v ZDA med prvimi rezultate objavili banki JP Morgan in Wells Fargo.

Od rezultatov bank JP Morgan Chase in Wells Fargo bodo vlagatelji dobili prvi vtis, kako je na poslovanje velikih bank vplivala previdna denarna politika ameriške centralne banke iz začetka tega leta. Velike ameriške banke, ki jih je v zadnjih mesecih leta 2018 tako kot tudi borzne indekse prizadele vse večja zaskrbljenost zaradi možnosti recesije, veljajo za kazalnik za delniške trge, ker njihovo poslovanje običajno odseva konjunkturne obete.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,18 odstotka in se giblje okoli 3429 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,22 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,07-odstoten padec. Izven območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej okrepil za 0,17 odstotka.

Tečaj evra se danes malenkost zvišuje in se giblje v smeri proti tečaju 1,13 dolarja. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za eno enoto skupne evropske valute odšteti 1,1295 dolarja, kar je nekaj več kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je v četrtek popoldne določila tečaj evra pri 1,1264 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Borza v Tokiu je zabeležila 0,73-odstotno rast indeksa Nikkei. Nasprotno se je v Hongkongu indeks Hang Seng znižal za 0,01 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 0,04 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,03 odstotka. Rast pa je bilo opaziti v Južni Koreji (+0,41 odstotka) in v Avstraliji (+0,84 odstotka).