c S
Nafta dražja 12.04.2019 08:47 Singapur, 12. aprila (STA) - Cene nafte so se danes zvišale. Rast poganja zmanjšanje proizvodnje Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) ter ameriške sankcije proti Iranu in Venezueli, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena junija, je bilo treba zjutraj po evropskem času odšteti 71,07 dolarja, kar je 24 centov več kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Cena teksaške lahke nafte za dobavo v maju se je zvišala za 25 centov na 63,83 dolarja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nafta se je letos podražila za okoli 30 odstotkov. Na trgu je glavno vprašanje, ali je dobava zadostna, poroča dpa. Proizvodnja je manjša zaradi omejitev, ki so si jih postavile članice Opeca in nekatere nečlanice, med njimi Rusija, zaradi ameriških sankcij proti Iranu in Venezueli ter zaradi konflikta v Libiji.

Opec in nekatere druge proizvajalke se bodo sestale junija in odločale, ali bodo z omejitvijo proizvodnje - za katero so se odločile, da bi zvišale cene - nadaljevale. Po navedbah agencije Reuters se največja članica Opeca Savdska Arabija nagiba k podaljšanju omejitve, viri iz organizacije pa navajajo, da bi se lahko proizvajalke julija odločile za zvišanje, če se bodo omejitve v dobavi nadaljevale.

Rast cen sicer omejujejo skrbi glede gospodarske rasti in posledično povpraševanja po nafti. Po navedbah družbe RBC Capital Markets predstavljata Kitajska in Indija skoraj 55 odstotkov globalnega povpraševanja po nafti, ob upoštevanju še preostalih azijskih rastočih držav pa delež naraste na 80 odstotkov, navaja Reuters.