c S
Župani Spodnjega Podravja o domu upokojencev in komunali 12.04.2019 07:16 Ptuj, 11. aprila (STA) - Župani občin Spodnjega Podravja so se na današnjem kolegiju dotaknili aktualnega dogajanja v zvezi z dvigom cen v vseh enotah ptujskega doma upokojencev ter se seznanili z več aktualnimi informacijami s področja komunale, ki jim jih je podal direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec. Vroča je bila predvsem debata glede doma upokojencev.

Razmere v ptujskem domu upokojencev so župani danes obravnavali na zahtevo kidričevskega župana Antona Leskovarja, ki se mu zdi dvig cen za 14 odstotkov alarmanten. Na trditve o dobrem delovanju doma je direktorici Jožici Šemnički odgovoril, da bodo zares uspešni šele takrat, ko bodo imeli najnižjo ceno za najboljšo storitev.

"Mi bomo lahko veseli šele takrat, ko boste prišli in nam povedali, da boste znižali ceno, ker smo našli določene rezerve," je še dejal Leskovar in spomnil na to, da je prejšnje vodstvo, ki je bilo odstavljeno, delalo dobiček. Slednjega se je v tistem obdobju po besedah Šemničkijeve nabralo okoli 12 milijonov evrov, kar bodo skupaj z najemom že dodatnih sedem milijonov evrov kredita namenili za gradnjo prizidka v Juršincih in novega doma v Žabjaku.

Kidričevski župan se je dotaknil tudi gradnje omenjenega novega doma, kjer so za zemljišče odšteli 70 evrov za kvadratni meter. Kot je dejal, bi jo v občini Videm pri Ptuju dobili za 20 do 30 evrov, kar je potrdil tudi tamkajšnji župan Branko Marinič in povedal, da je na voljo 120.000 kvadratnih metrov, pa jih iz doma upokojencev doslej še nihče ni povprašal karkoli glede te možnosti.

Ptujska županja Nuška Gajšek je na trenutke vročo razpravo med župani in direktorico ter člani sveta zavoda, ki izvira tudi iz preteklih odnosov med starim in novim vodstvom doma, končala z glasovanjem o tem, da župani vodstvo doma pozovejo k pripravi poročila o tem, kako bo zavod ravnal s presežkom denarja iz preteklih let, hkrati pa bodo glede več različnih vprašanj v zvezi z domom predlagali še sestanek z vodstvom ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Dom upokojencev Ptuj je sicer februarja sprejel sklep o dvigu cen. Pristojno ministrstvo je potrdilo ustreznost metodologije izračuna, a so vseeno dom pozvali k manjšemu znižanju predlaganih cen. Svet zavoda je temu prisluhnil in to potrdil na torkovi seji.

V nadaljevanju kolegija je prvi mož komunalnega podjetja Janko Širec župane seznanil glede idejnih zasnov projekta rekonstrukcije vodovodnega omrežja, o gradnjah v preteklih letih ter o načrtovanih nadgradnjah v naslednjem obdobju.

Javnost v regiji je nedavno presenetilo poročilo računskega sodišča, ki je v oceni učinkovitosti dolgoročnega ohranjanja virov pitne vode v Sloveniji, med najbolj kritičnimi izpostavilo podtalnico v Spodnjem Podravju. Gre za črpališče v Skorbi, iz katerega z vodo med drugim oskrbujejo tudi mestno občino Ptuj.

Poročilo se je sicer nanašalo na obdobje pred letom 2018, ko so v Skorbi zgradili dva nova globinska vodnjaka, po zagotovilih Širca pa se je stanje vodo od takrat že bistveno izboljšalo. "Pa tudi do takrat stanje ni bilo tako zelo kritično, kot je bilo razumljeno v javnosti," je dejal Širec in v naslednjem kratkoročnem obdobju napovedal gradnjo še kakšnega globinskega vodnjaka.

Širec se je odzval tudi na informacije o tem, da na Ptuju lanske sanacije starega ptujskega mostu niso izkoristili za sanacijo vodovodne cevi, saj je direkcija za infrastrukturo menila, da je to stvar občin, ki pa denarja niso zagotovile. Namesto 160.000 evrov vredne prenove jih zdaj čaka enak projekt čez Puhov most, ki bo stal milijon evrov. Po besedah Širca bi se tega drugega projekta čez nekaj let morali lotiti v vsakem primeru, res pa je, da se bodo zaradi tega investicije morali lotiti kakšno leto prej.