c S
Odpadki z Goriške namesto v Trbovlje odslej na Celjsko 12.04.2019 07:27 Nova Gorica, 11. aprila (STA) - Center za ravnanje z odpadki Zasavje je občutno podražil svoje storitve, zato mešanih komunalnih odpadkov iz šestih občin na Goriškem ne bodo več odvažali v Hrastnik. Po današnjem sestanku so se župani goriških občin strinjali, da bodo poskušali skleniti dogovor s celjsko družbo za ravnanje z odpadki Simbio.

Od leta 2017 so bile storitve zasavskega centra za ravnanje z odpadki daleč najcenejše v Sloveniji. A njegov direktor Jože Velikonja, ki je vodenje družbe prevzel oktobra lani, je danes po sestanku na Mestni občini Nova Gorica povedal, da je bila ocena stroškov očitno zgrešena v primerjavi s ponujeno oceno storitve. "To je pripeljalo do preko treh milijonov evrov izgube," je dejal.

Na odlagališču v Zasavju so goriškim občinam doslej zaračunavali odlaganje odpadkov po ceni 98,77 evra za tono, kar pa je po Velikonjevih besedah daleč premalo za vzdržno poslovanje centra. Zasavčani so sicer še pripravljeni na sodelovanje, vendar po precej višji ceni.

Nova ponudba Zasavcev se giblje okoli 162 evrov za tono odpadkov s prevozom vred, ki pa so jo župani občin Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica in Brda ocenili kot previsoko.

Direktor novogoriške Komunale Darko Ličen je pojasnil, da se jim zdi ponudba iz Hrastnika, ki so jo prejeli 30. marca, nerazumno visoka. "Če njihove cene ne sprejmemo, naših odpadkov ne bodo več sprejemali," je pojasnil nastali položaj. Tako so morali na Goriškem praktično čez noč najti novo rešitev za odlaganje odpadkov, deloma jih trenutno odvažajo v Celje.

Današnji sestanek je prinesel dogovor o novem ponudniku. "Odločili smo se za alternativnega ponudnika, družbo Simbio iz Celja. Prihodnji petek se sestanemo z njimi in se poskušamo dogovoriti. S tem bi zagotovili precej manjšo podražitev odvoza odpadkov, kot bi bila, če bi še naprej vozili odpadke na odlagališče v Hrastniku," je po današnjem sestanku povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

Četudi se odločijo za drugega ponudnika, pa je jasno, da bodo uporabniki na Goriškem v vsakem primeru plačevali višje cene za odlaganje odpadkov, kot so jih doslej.