c S
Začenja se osrednji del spomladanskega srečanja IMF in Svetovne banke 12.04.2019 08:12 Washington, 12. aprila (STA) - Začenja se osrednji del spomladanskega srečanja IMF in Svetovne banke, ki se bo z zasedanjem mednarodnega monetarnega in finančnega odbora (IMFC) in skupnega razvojnega odbora Svetovne banke in IMF sklenilo v soboto. V Washingtonu sta tudi finančni minister Andrej Bertoncelj in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Na dnevnem redu IMFC bo aktualno dogajanje v svetovnem gospodarstvu, medtem ko bo razvojni odbor obravnaval strategijo skupine Svetovne banke pri spodbujanju globalnega gospodarskega razvoja v prihodnjih letih.

Spomladansko srečanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke poteka v okolju okrepljene negotovosti in povečanih tveganj, ki vidno znižujejo globalno gospodarsko rast.

To je pokazalo tudi v torek objavljeno najnovejše poročilo IMF o svetovnih gospodarskih obetih. Sklad je napoved rasti za letošnje leto v primerjavo z januarsko napovedjo znižal za 0,2 odstotne točke na 3,3 odstotka. Oktobra lani je napovedoval še 3,7-odstotno krepitev globalnega gospodarstva. Napoved je poslabšal predvsem zaradi slabših trendov na Kitajskem in v nekaterih evropskih državah, učinkov trgovinskega spora med Kitajsko in ZDA ter nevarnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora.

IMF je že pred spomladanskim srečanjem opozoril na povečanja tveganja, ki trenutno bremenijo svetovno gospodarstvo. Poleg omenjenih so se ta teden npr. pojavila tudi vnovična trgovinska trenja med ZDA in EU, povezana s sporom glede Boeinga in Airbusa pred Svetovno trgovinsko organizacijo.

V sredo pa je v poročilu o globalni finančni stabilnosti med drugim opozoril, da naraščajoči dolg podjetij in držav, kopičenje potencialno tveganih terjatev v bankah in vnovična izrazitejša rast bolj tveganih finančnih praks globalno gospodarstvo izpostavljata nevarnosti nove resne krize.

Na osrednjem delu spomladanskega srečanja bo sodelovala tudi slovenska delegacija na čelu z ministrom Bertoncljem in guvernerjem Vasletom. Slovenski predstavniki se bodo udeležili zasedanj IMFC in Razvojnega odbora, predstavnikom IMF in Svetovne banke pa bodo predstavili tudi trenutne makroekonomske razmere v Sloveniji ter razpravljali o prihodnjem sodelovanju med Slovenijo in ustanovama. Delegacija finančnega ministrstva bo pot v ZDA po napovedih izkoristila tudi za srečanja s predstavniki bonitetnih agencij.

IMF sicer ta teden ni spreminjal napovedi gospodarske rasti za Slovenijo. Za letos jo je ohranil pri 3,4 odstotka, za leto 2020 pa pri 2,8 odstotka.