c S
Na dnevu družinskega podjetništva tudi o vprašanju nasledstva 11.04.2019 16:07 Cerklje na Gorenjskem, 11. aprila (STA) - V Sloveniji je 83 odstotkov podjetij družinskih, izkušnje pa kažejo, da dve tretjini podjetij pri prenosu lastništva na mlajše generacije propadeta. O vprašanju nasledstva, kako ga urediti in kdaj, je danes beseda tekla v okviru dneva družinskega podjetništva, ki ga je v Cerkljah na Gorenjskem pripravila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).

Kot so po srečanju sporočili z zbornice, so se sogovorniki strinjali, da za obstoj družinskih podjetij ni nujno, da jih prevzamejo potomci, nujno pa je, da ima vsako družinsko podjetje svojo ustavo, v kateri se natančno zapiše postopek nasledstva. Dve tretjini družinskih podjetij v Sloveniji namreč pri prenosu propadeta, zato je pomembno, da se vprašanje nasledstva čim prej uredi.

Za svetovalko za nasledstvo v družinskih podjetjih Tino Kociper, ki izhaja iz družinskega podjetja s 45-letno tradicijo, je v družinskem podjetju najpomembnejša komunikacija, saj starši pogosto ne vedo, kaj si otroci želijo. Po njenem prepričanju ni nujno, da otroci prevzamejo podjetje.

"Lahko ga prodate, čeprav se to pri nas v Sloveniji sliši bogokletno," je dejala in pojasnila, da je njihovo družinsko podjetje prevzel njen brat. "Šla sem študirat podjetništvo, da prevzamem poslovni del v podjetju, brat pa gradbeništvo, da bi prevzel področje gradnje," je dejala Kociprova, ki se je nato odločila za samostojno podjetniško pot.

Kociprova opaža, da se v Sloveniji še vedno težko pogovarjamo o delitvi premoženja in o vlogi v podjetju. "Zato je tako pomembno, da imamo družinsko ustavo, v katero vse to zapišemo," je svetovala. Z njo se je strinjal tudi ustanovitelj Inštituta Most Uroš Kavs, ki prav tako prihaja iz družinskega podjetja.

V Sloveniji ima po njegovih besedah le peščica družinskih podjetij svoje ustave, v katerih jasno napišejo potek nasledstva. "V našo družinsko ustavo smo zapisali, kako bo podjetje delovalo na dolgi rok. Posledično so se popravili tudi odnosi v podjetju," je še dejal Kavs, ki je sicer odšel iz družinskega podjetja.

OZS je sicer lani ustanovila Center za družinsko podjetništvo, s katerim želi pomagati obrtnikom in podjetnikom, ki se lotevajo prenosa podjetja, da bodo pri prenosu lastništva podjetij na mlajšo generacijo bolj uspešni in da bo več podjetij ta korak tudi uspešno preživelo.