c S
Poslovna odličnost pomemben dejavnik krepitve konkurenčnosti 11.04.2019 14:25 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Vse močnejša konkurenca od podjetij danes zahteva več truda in naporov za uspeh, pomemben dejavnik krepitve konkurenčnosti pa je poslovna odličnost, je pred večerno podelitvijo priznanja RS za poslovno odličnost poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na agenciji Spirit Slovenija si prizadevajo, da bi to prepoznalo čim več podjetij.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Počivalšek, so v pojem poslovne odličnosti vpeti različni dejavniki poslovanja, kot sta učinkovito izvajanje digitalne transformacije in trajnostno poslovanje. "Poslovna odličnost je področje, ki je na zunaj tako rekoč nevidno, a daje izjemne rezultate, če je izpopolnjeno do popolnosti," je poudaril.

Tudi javna agencija za spodbujanje podjetništva Spirit Slovenija poslovno odličnost prepoznava kot zelo pomemben temelj pri doseganju globalne konkurenčnosti na vseh področjih, je dejala v. d. direktorja agencije Ajda Cuderman. "Z veseljem in zadovoljstvom sodelujemo s podjetji, ki verjamejo, da je vlaganje v razvoj, znanje in kompetence zaposlenih ključnega pomena. S tem si podjetja postavljajo zelo trdne temelje in si odpirajo pot v stabilno nadaljnje poslovanje na globalnih trgih," je dodala.

Vsa podjetja in druge organizacije želijo prepričati v številne pozitivne učinke, ki jih prinaša status poslovno odlične organizacije. Ta v prvi vrsti olajša pridobivanje zaupanja potencialnih poslovnih partnerjev, poslovno odlična organizacija pa tudi sicer lažje doseže zastavljene cilje.

V Sloveniji je po besedah Cudermanove trenutno prepoznanih 29 poslovno odličnih organizacij. "Z doslednim izvajanjem strategije poslovne odličnosti želimo do leta 2030 priti do številke 110. To v praksi pomeni, da želimo vsako leto prepoznati vsaj sedem poslovno odličnih organizacij," je pojasnila.

Spodbujanju doseganja poslovne odličnosti je namenjeno tudi nacionalno priznanje za poslovno odličnost, ki ga bodo letos podelili 21. Zanj se lahko potegujejo organizacije iz zasebnega in javnega sektorja, ki imajo najmanj 15 zaposlenih za polni delovni čas. Letošnjega prejemnika bodo razglasili na večerni prireditvi, pred njo pa bodo v sklopu dogodka med drugim razpravljali o sistematičnem razvijanju odličnosti kot poti v trajnostno uspešnost.

Postopek podelitve priznanja se začne z objavo razpisa v uradnem listu. Prejete vloge oceni skupina neodvisnih ocenjevalcev, ki jo določi razsodniška skupina. Postopek ocenjevanja med drugim sestavlja večdnevni obisk v podjetju, v sklopu katerega ocenjevalna skupina izvaja intervjuje z zaposlenimi v podjetju. V zaključku ocenjevanja na podlagi vseh zbranih podatkov in predpisane metodologije pripravijo končno oceno.

Lani priznanje RS za poslovno odličnost ni bilo podeljeno, v postopku ocenjevanja pa je Univerzitetni klinični center Ljubljana prejel nad 400 točk in bil tako upravičen do mednarodno priznanega certifikata Prepoznani v odličnosti - 4 zvezdice, ki ga lahko uporablja dve leti od podelitve.