c S
Mandatno-volilna komisija predlaga razrešitev Smrdela s čela Državne revizijske komisije 11.04.2019 12:58 Ljubljana, 11. aprila (STA) - Parlamentarna mandatno-volilna komisija je danes sprejela sklep, v katerem DZ predlaga razrešitev Boruta Smrdela s funkcije predsednika Državne revizijske komisije. Smrdel je v začetku meseca podal odstopno izjavo. Kandidata ali kandidatko za novega predsednika oz. predsednico bo komisija predvidoma določila na majski seji.

Smrdel je svoj odstop s funkcije pojasnil z negativnimi izkušnjami poskusov vplivanja in pritiskov na delo komisije. Kot je zapisal, je iskreno verjel, da za opravljanje nalog zadostujeta strokovno znanje in poštenje, a so izkušnje prinesle poskuse vplivanja in načrtno vzbujanje dvoma o integriteti zaposlenih.

Po njegovih besedah se ob nastopu funkcije ni zavedal, da je "dandanes popolnoma sprejemljivo, da se poskuša s ciljno usmerjenimi PR-kampanjami redno vplivati na delo neodvisnih državnih organov in na njihovo odločanje".

V takšnih okoliščinah pritiskov in spodkopavanja verodostojnosti ustanove je breme vodenja Državne revizijske komisije zanj postalo pretežko. Konkretnih primerov sicer Smrdel ni omenjal, a zadnja odmevna zgodba v javnosti so zapleti pri izboru izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora.

Smrdel je bil na mesto predsednika revizijske komisije imenovan septembra 2012, pred tem pa je bil tam osem let zaposlen kot svetovalec. Tudi po odstopu z mesta predsednika ostaja na komisiji.

Mandatno-volilna komisija je danes odločila, da bo po sprejemu sklepa o Smrdelovi razrešitvi - predsednika in štiri člane Državne revizijske komisije imenuje in razrešuje DZ - objavila javni razpis za kandidate za njegovega naslednika.

Rok za predloge kandidatur je do vključno 8. maja, mandatno-volilna komisija pa se bo o kandidatu ali kandidatki uskladila predvidoma na majski seji.

Mandatno-volilna komisija je danes med drugim DZ predlagala tudi razrešitev Tončka Dolčiča s položaja namestnika varuha človekovih pravic. Dolčič, ki je bil na funkcijo že tretjič imenovan konec septembra 2014, je DZ za predčasno razrešitev prosil zaradi upokojitve.