c S
Sindikat policistov ogorčen nad Poklukarjevimi izjavami o reviziji zaradi previsokih plač 11.04.2019 12:55 Ljubljana, 11. aprila (STA) - V Sindikatu policistov Slovenije so ogorčeni nad sredino izjavo notranjega ministra Boštjana Poklukarja o reviziji zaradi previsokih januarskih izplačil policistom, ki varujejo schengensko mejo. Ministru v sporočilu za javnost očitajo, da je javno govoril o rezultatih revizije, ki se sploh še ni začela.

Minister Poklukar je v sredo novinarjem povedal, da je odredil izredno revizijo zaradi previsokih januarskih izplačil policistom iz naslova projekta varovanja schengenske meje. V stavkovnem sporazumu so vlada in sindikati namreč zapisali, da bodo ti policisti upravičeni do plačila delovne uspešnosti z naslova povečanega obsega dela.

Zataknilo pa se je pri različnem razumevanju, ali so v to vrednost vključeni tudi stroški delodajalca. Vladna stran vztraja, da so, sindikati menijo, da bi morali za to zagotoviti dodatna sredstva. Februarja so bila ob plači za januar policistom izplačana ta sredstva po principu, ki ga zagovarja sindikalna stran, v marcu za februarsko plačo pa po principu, ki ga zagovarja vladna stran.

Minister Poklukar je v sredo dejal, da so ob januarskih plačah izplačali preveč, zaradi ugotovljenih napak pa da je odredil izredno revizijo.

V Sindikatu policistov Slovenije menijo, da minister Poklukar vnaprej prejudicira rezultate revizije, preden se je revizija sploh začela in preden je sploh dobil poročilo pristojnih služb. Ministru v svojem zapisu očitajo, da je javno govoril o zahtevanih, odrejenih in pričakovanih rezultatih revizije.

Kljub temu da se revizija še ni začela, minister že govori o rezultatih, so izpostavili. To po njihovem mnenju meče sum na revizijo, ki je tako izgubila svojo legitimnost in zakonitost. Zapisali so, da je minister s tem izgubil njihovo zaupanje. Od predsednika vlade Marjana Šarca pričakujejo odziv na sporne izjave notranjega ministra.

V zapisu ocenjujejo, da so takšne izjave "ne le sporne in neprimerne za najvišje predstavnike vlade, temveč pod velik vprašaj postavljajo kredibilnost in kompetentnost vodstva ministrstva za notranje zadeve ter same revizije, posredno pa tudi delovanje celotnega resorja notranjih zadev, kot tistega, ki je v Sloveniji odgovoren za varnost prebivalk in prebivalcev."