c S
Poklukar odredil izredno revizijo zaradi previsokih januarskih izplačil policistom 11.04.2019 07:13 Logatec, 10. aprila (STA) - Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je novinarjem ob robu današnjega odprtja novih prostorov policijske postaje Logatec povedal, da je odredil izredno revizijo zaradi previsokih januarskih izplačil policistom iz naslova projekta varovanja schengenske meje. Za zdaj jim plačil še ni treba vračati, pojasnjujejo na ministrstvu.

Policijska sindikata in predstavniki vlade so v stavkovnem sporazumu po zadnji stavki zapisali, da bodo policisti, ki sodelujejo v projektu varovanja schengenske meje EU in obvladovanja problematike ilegalnih migracij upravičeni do plačila delovne uspešnosti z naslova povečanega obsega dela. Dorekli so tudi višino sredstev, namenjenih za ta plačila, in sicer 15 milijonov evrov.

A se je zataknilo pri različnem razumevanju, ali so v to vrednost vključeni tudi stroški delodajalca. Vladna stran vztraja, da so, sindikati menijo, da bi morali za te stroške zagotoviti dodatna sredstva. Dodatno je vzdušje razgrelo dejstvo, da so bila ob februarski plači za januar policistom izplačana ta sredstva po principu, ki ga zagovarja sindikalna stran, v marcu za februarsko plačo pa po principu, ki ga zagovarja vladna stran, so danes za STA potrdili na ministrstvu.

Minister Poklukar pa je v Logatcu dejal, da so ob januarskih plačah izplačali preveč, zaradi ugotovljenih napak pa da je odredil izredno revizijo.

Za zdaj policisti, ki so dobili ta sredstva, sicer še niso dobili poziva, naj preplačila vrnejo, kot kaže, bodo na ministrstvu najprej počakali na izsledke omenjene interne revizije.

Poklukar sicer danes pogovorov in pogajanj s sindikati o izvrševanju stavkovnega sporazuma ni želel komentirati. Dejal je le, da so se zavezali, da bodo uresničili vse zahteve iz dogovora, da pogovori s sindikati potekajo intenzivno in da je "prepričan, da bodo prišli do rešitve".

Na vprašanje, kakšno je sicer trenutno vzdušje v policijskih vrstah, je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar dejala, da gre "glede na vse, kar je bilo v zadnjega pol leta storjenega za izboljšanje pogojev za delo policistov, tudi s podpisom stavkovnega sporazuma, vse v smeri izboljšanja razpoloženja, delovne vneme, medsebojnih odnosov, organizacijske klime". "In rezultati ne morejo izostati," je dodala.

Minister pa se je dotaknil tudi novosti, ki jih prinašajo nove določbe zakona o kazenskem postopku, ki med drugim prinašajo uporabo t. i. lovilcev IMSI. Poklukar je opozoril, da aktualni izzivi zahtevajo drugačne prijeme in da gre tu za "prispevek k moderni policiji". "Ko bo družba razumela, da policija ni tista, ki bi zlorabljala ta sredstva, bo tudi razprava o novih pooblastilih v Sloveniji lažja. Seveda pa morajo biti opredeljeni ustrezni mehanizmi nadzora," je povedal minister.