c S
IMF opozarja na nekatere nevarnosti za gospodarstvo in finančni sektor 11.04.2019 07:23 Washington, 10. aprila (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) je v danes objavljenem poročilu o globalni finančni stabilnosti opozoril, da naraščajoči dolg podjetij in držav ter vnovična izrazitejša rast bolj tveganih finančnih praks globalno gospodarstvo izpostavljata nevarnosti nove resne krize. IMF zato države poziva k ukrepanju.

"Čeprav znak za alarm še ne zvoni, je zdaj čas za odločne politične ukrepe," je v predstavitvi poročila dejal vodja oddelka IMF za kapitalske trge Tobias Adrian. "Ni prostora za popuščanje," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij in opozoril, da se morajo pristojni upreti pozivom k preložitvi nujnih reform.

Po njegovih besedah so države pred težkim izzivom, kako uravnotežiti potrebo po strožjem nadzoru finančnega sektorja in spodbujanju gospodarstva, ki se v zadnjem času ohlaja.

Poročilo o globalni finančni stabilnosti, ki izide dvakrat letno in so ga danes objavili v sklopu dogajanja ob spomladanskem srečanju IMF in Svetovne banke, namreč opozarja na naraščajoča finančna tveganja v razvitem in razvijajočem se svetu. "Države tako potrebujejo pravo mešanico politik za spodbujanje rasti in omejevanje tveganj," je zatrdil Adrian.

Kot piše v poročilu, je negotovost v finančnem sektorju povečana v kar nekaj sistemskih gospodarstvih. Tveganja v podjetniškem sektorju so ob tem, ko kreditni cikel prehaja v zrelejšo fazo, povečana v okoli 70 odstotkih sistemsko pomembnih držav in bi tako lahko okrepila negativni obrat v globalnem gospodarstvu.

"V ZDA je delež dolga podjetij v BDP na rekordnih ravneh. V precej evropskih državah so bilance bank polne državnih obveznic," je opozoril Adrian in dodal, da se je pri tem močno povečal delež obveznic z nižjo boniteto in tistih, ki sodijo v območje večje tveganosti. Tveganja prinašajo tudi nepremičninski baloni v nekaterih državah.

Na Kitajskem so medtem oblasti v luči upočasnjevanja gospodarskega motorja po Adrianovih besedah pred težko nalogo, kako manevrirati med potrebo po kratkoročnem spodbujanju rasti, spopadanju z negativnimi učinki zunanjih šokov in omejevanju zadolževanja z zategovanjem denarne politike.

Če se bodo vsa tveganja, ki trenutno bremenijo globalno gospodarstvo, začela v večji meri uresničevati, se bodo po opozorilih IMF vlagatelji spet ustrašili, omenjeno kopičenje dolga in potencialnih slabih naložb finančnih ustanov pa bi lahko svet izpostavilo nevarnosti nove resne krize.

IMF zato med drugim poziva k proaktivnim ukrepom za zmanjšanje tveganih posojil, povečanje kapitala in rezerv bank ter nadaljnje znižanje javnega dolga.