c S
Usklajevanja o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi prihodnji teden 11.04.2019 07:13 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes srečal s predstavniki sindikatov, ki zastopajo zaposlene v zdravstveni negi. Ključna tema so bile poklicne kompetence in aktivnosti v zdravstveni negi. Dogovorili so se o časovnici, prvi operativni sestanki bodo prihodnji teden, je pojasnil minister. V sindikatih so bili s sestankom zadovoljni.

Minister je pojasnil, da se je v torek srečal tudi s predstavniki Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

Po današnjem sestanku s sindikati je za prihodnji teden napovedal prve operativne sestanke, "da se zadeve tudi na področju zdravstvene nege premaknejo". Po besedah predsednice Sindikata delavcev zdravstvene nege Slovenije Slavice Mencingar je prioriteta dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih, o čemer bodo govorili prihodnji teden. Ministra pa so danes seznanili tudi z drugimi problemi, ki jih po njenih besedah na področju zdravstvene nege ni malo.

Za sprejetje dokumenta o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi si prizadevajo že dlje časa, to je bila tudi ena od zavez, ki so jih zapisali v decembra podpisani stavkovni sporazum. Rok iz stavkovnega sporazuma pa se je že iztekel.

Še pred mesecem dni, torej v času, preden je vodenje ministrstva prevzel Šabeder, se je znova zapletlo, ker so sindikati in zbornica vztrajali pri dokumentu, ki ga je pripravil razširjeni strokovni kolegij za zdravstveno in babiško nego, ta pa za ministrstvo ni bil sprejemljiv. Šabeder je danes dejal, da bo to tema prihodnji teden, da uskladijo stališča ministrstva in stroke zdravstvene nege.

Tako Mencingarjeva kot predsednik Sindikata medicinskih sester Florence Miha Benet sta bila sicer z današnjim, prvim sestankom z ministrom zadovoljna. Mencingarjeva je poudarila, so dobili zagotovilo ministra, da jih bo obravnaval enakovredno in sočasno z ostalimi poklicnimi skupinami v zdravstvu. Po Benetovih besedah sicer še niso rešili ničesar, so pa določili roke in upajo, da bodo se bo končno začelo urejati tudi področje nege s sprejetjem ustreznih dokumentov.