c S
V Mariboru druga obravnava proračuna in podražitev vrtcev 11.04.2019 07:52 Maribor, 11. aprila (STA) - Mariborski mestni svetniki bodo danes opravili drugo obravnavo občinskega proračuna za letošnje leto, ki se v primerjavi s predlogom iz prvega branja zvišuje za dobre tri milijone evrov. Tako je po novem zastavljen v višini 139,3 milijona evrov. Svetniki bodo obravnavali tudi predlog za podražitev vrtcev.

Glede na lansko realizacijo prihodkov v višini sto milijonov evrov je proračun visoko zastavljen. Med drugim se zvišuje znesek predvidenega zadolževanja z 10 na 11 milijonov evrov, a bo učinek tega denarja po besedah župana Saše Arsenoviča večkraten, saj ga bodo večino porabili za črpanje evropskih sredstev za pomembne infrastrukturne projekte v mestu. "Za pet milijonov bomo dobili 24 milijonov," je zatrdil.

Mestni svetniki bodo danes opravili tudi drugo obravnavo proračuna za leto 2020, ki je določen v višini 136 milijonov evrov, in potrjevali nove cene vrtcev, ki se zvišujejo za pet do sedem odstotkov. Za večino staršev, ki imajo otroke v mariborskih vrtcih, to pomeni, da bodo plačevali slaba dva evra več na mesec. Podražitev je po navedbah mestne uprave nujna zaradi višjih stroškov dela, ki so posledica lanskega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja.

Ena od odmevnejših točk na obsežnem dnevnem redu današnje seje mestnega sveta je imenovanje direktorice Centra za pomoč na domu Maribor. Svet zavoda je za najprimernejši kandidatki za to mesto predlagal dosedanjo direktorico Jonato Potočnik in vodjo Varne hiše Maribor Anko Fingušt, medtem ko je občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja izbrala nekdanjo poslanko DZ Barbaro Žgajner.