c S
Predsednik Eurochambres Leitl o brexitu: Vsi vozimo v megli 10.04.2019 15:37 Bruselj, 10. aprila (STA) - Vsi vozimo v megli - tako je predsednik združenja evropskih gospodarskih zbornic Eurochambres Christoph Leitl ponazoril brexit v pogovoru v Bruslju. Optimističen je, da Britanci ne bodo storili samomora z brexitom brez dogovora, ter prepričan, da je kompromis v tem, da Britanci ostanejo ekonomsko in odidejo politično.

Leitl, ki je bil tudi dolgoletni predsednik avstrijske gospodarske zbornice WKÖ, od lani znova vodi združenje evropskih gospodarskih zbornic Eurochambres, ki mu je pred leti že predsedoval. Eurochambres deluje kot oči, ušesa in glas evropskih podjetij na ravni EU. Vključuje več kot 20 milijonov podjetij, od tega 93 odstotkov malih in srednjih podjetij, piše na njihovi spletni strani.

Brexit - vsi vozimo v megli

Evropska podjetja in gospodarstvo so zaradi brexita v zelo težkem položaju. "Pripraviti se je treba na nek datum, ki je znova in znova preložen, zaradi česar je treba odpovedati vse načrtovane ukrepe ..." je ponazoril Leitl. Resnih ocen stroškov za podjetja zaradi prelaganja brexita po njegovih besedah nimajo.

Leitl je sicer od začetka optimističen, da brexita brez dogovora ne bo. "Ne bodo storili samomora. 50 odstotkov njihovega izvoza gre v EU in le pet odstotkov iz EU v Združeno kraljestvo," je ponazoril. Škoda bi bila sicer na obeh straneh. Le za carinsko upravo je potrebnih 10.000 javnih uslužbencev. To je program ustvarjanja delovnih mest, a v napačno smer, je ocenil.

Kompromis vidi Leitl v tem, da Britanci ostanejo ekonomsko in odidejo politično. Za Britanijo je bil evropski projekt od začetka gospodarski, ne politični. Za EU pa so Britanci vselej ovirali krepitev integracije, ki je nujna v času globalizacije. Ne vidi razloga, zakaj Združeno kraljestvo ne bi ostalo v carinski uniji. "Tako bi bili na enaki ravni kot Turčija," je pripomnil.

Evropska komisija v teh dneh predstavlja načrte za morebiten brexit brez dogovora in trdi, da je EU na ta scenarij pripravljena, kolikor je le lahko. Na vprašanje, v kolikšni meri je sedemindvajseterica sploh lahko pripravljena na kaotičen brexit, Leitl odgovarja: "Vsi vozimo v megli."

Izpostavlja tudi, da Združeno kraljestvo odhaja iz skupne evropske hiše, ne pa tudi iz evropske družine, zato je moto združenja gospodarskih zbornic, naj ostane ekonomsko čim bolj povezano, o političnem vidiku pa naj odločijo politiki. Leitl sicer osebno meni, da je daljša preložitev, ki jo je predlagal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, boljša od krajše.

Poziv Evropejcem, naj gredo volit

Združenje Eurochambres je sklenilo posebno volilno partnerstvo z Evropskim parlamentom in nedavno zagnalo kampanjo Chambers4EU. Leitl izpostavlja, da lahko njihova mreža bruseljski žargon dekodira za ljudi. Na vprašanje, kako bi torej Evropejcem preprosto pojasnil, zakaj morajo na volitve, odgovarja: "Na volitve morate, ker gre za vašo prihodnost. Za uresničitev osebnih ciljev potrebujete močno Evropo."

Če želimo, da se o naši prihodnosti ne odloča v Washingtonu ali Pekingu, če želimo, da se ohranijo socialni standardi, za kar ni sicer nikakršnega jamstva, potem moramo na volitve, pojasnjuje Leitl. Če ne bomo igrali v ligi prvakov, temveč zgolj v nacionalni ligi, se ne pritožujmo, da blaginja odhaja iz Evrope ter da smo daleč od svetovne politike in gospodarstva, je opozoril.

ZDA so optimistične, Azija je lačna, mi pa smo ustvarjalni, je ponazoril prednost Evrope. Zmagamo lahko le v tekmi talentov, je še dodal. Komunikacijsko tehnologijo imajo ZDA, umetno inteligenco na Kitajskem, mi imamo pa krožno gospodarstvo, je nadaljeval primerjavo.

WTO brez ZDA ne more preživeti

O trgovinskih napetostih in o tveganjih, ki jih prinaša morebiten nov trgovinski sporazum ZDA in Kitajske za EU, Leitl meni, da bodo Kitajci pristali na spoštovanje skupnih pravil. Upa, da bo Svetovna trgovinska organizacija (WTO) preživela. To sicer ne bo mogoče, dokler jo ZDA blokirajo, opozarja.

Dokler Američani blokirajo delovanje WTO, EU nima druge možnosti, kot da sklepa dvostranske sporazume, kar tudi počne, na primer z Japonsko, Avstralijo, Novo Zelandijo, Singapurjem, Kanado ... in morda nekega dne tudi TTIP, kdo ve, pravi Leitl. Načrtovani zloglasni trgovinski sporazum med ZDA in EU, znan po okrajšavi TTIP, namreč po Leitlovem prepričanju ni mrtev, je le na stranskem tiru.

Nova kriza se ne zdi zelo verjetna

O ohlajanju nemškega gospodarstva in napovedih skorajšnje nove krize Leitl pravi, da "ni nobene katastrofe", rast se le upočasnjuje, razmere so še vedno normalne. "Zakaj govoriti o krizi? Kriza bi se lahko zgodila zaradi političnih razlogov ali v primeru trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko ali ZDA in Evropo. Če se to zgodi, potem je lahko nevarno. A ne zdi se, da bi to bilo zelo verjetno," je ocenil.

O vplivu ohlajanja nemškega gospodarstva na Slovenijo in Avstrijo pa meni, da sta Slovenija in Avstrija gospodarsko odvisni druga od druge ter tudi od Nemčije in Italije. Italiji ne gre tako dobro, ni v recesiji, je pa blizu ničle. Poleg tega je vprašanje njihov proračun - načrtujejo večjo rast, kar pomeni več dolga. Kako se bodo na to odzvali trgi, to nas skrbi, je pojasnil.

Italija za območje evra ni nova Grčija, poudarja Leitl. Italija ima močno industrijo, proizvodnjo, modo, dizajn, turizem ... Grčija ima pa močan turizem. V tem je razlika, je ponazoril.

Prehod od obremenitve dela k drugim davkom je potreben povsod v Evropi

Leitl je za STA komentiral tudi koncept prehoda z obremenitve dela na obremenitev kapitala, na katerega se opira načrtovana slovenska davčna reforma. "Na splošno je prehod z obremenitve dela na druge vrste davkov potreben po vsej Evropi," je menil.

Slovenskega načrta ni želel konkretno komentirati, je pa izpostavil dober odnos z Gospodarsko zbornico Slovenije in poudaril, da zelo ceni generalno direktorico Sonjo Šmuc, ki da je "tough lady" in dobra svetovalka vladi, ki bo nedvomno zagotovila uspeh.