c S
Gorenjska kot prva regija dobila trajnostni energetsko-podnebni načrt 10.04.2019 15:34 Škofja Loka, 10. aprila (STA) - Gorenjska je kot prva slovenska regija dobila trajnostni energetsko-podnebni načrt, ki so ga danes predstavili na konferenci o podnebnem načrtovanju na regionalni ravni. "Načrt dokazuje, da se zavedanje o nujnosti trajnostnega razvoja v Sloveniji krepi," je ob tem dejal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Iztok Purič.

Na današnji konferenci, ki sta jo organizirala Regionalna razvojna agencija Gorenjske BSC Kranj ter Lokalna energetska agencija Gorenjske, so izpostavili nujnost nadaljnjega sodelovanja in povezovanja. "Gorenjska regija je jasno sporočila, da je enotna v zavezi cilju zmanjšati emisije ogljikovega dioksida na območju Gorenjske za 40 odstotkov do leta 2030 glede na izhodiščno leto 2005," so sporočili iz podjetja Montel Energetika.net.

Dokument je bil izdelan v skladu z metodologijo konvencije županov za podnebne spremembe in energijo, pripravljavci pa so ga razdelili na dva dela - blažitev in prilagoditev podnebnim spremembam -, obenem pa so po sklopih obdelali področja energetika, gozdarstvo, turizem in promet. Kot je povedala direktorica družbe Envirodual, ki je pripravila dokument, Katarina Pogačnik, je priprava načrta pomemben prvi korak tako za regijo kot za samo državo.

Minister Purič pa je poudaril, da so podnebne spremembe dejstvo in da je pred nami in celim svetom na tem področju velik izziv. Ključno vprašanje po njegovem mnenju je, kako zajeziti emisije toplogrednih plinov in kako do leta 2050 doseči ničelne izpuste. Dodal je, da se v Sloveniji tega izziva zavedamo, zato smo že v strategiji razvoja Slovenije do leta 2030 med 12 razvojnimi cilji opredelili prehod v nizkoogljično gospodarstvo.

Med drugim se je dotaknil tudi področja raziskav, razvoja in inovacij ter spomnil, da je v Sloveniji na tem področju obilo znanja, kar ne nazadnje dokazujejo številni, ki sodelujejo v projektih domačih konzorcijev, tudi pri izvajanju strategije pametne specializacije in v drugih mednarodnih projektih. "Verjamem, da delamo premike v pravo smer, je pa zelo pomembno, da smo pri tem čim bolj sistematični, usklajeni, ambiciozni, progresivni in seveda tudi zeleni," je sklenil minister.

Razpravljavci so se danes še strinjali, da je sredstev, tudi evropskih, za inovativne projekte, ki bodo vodili v zares trajnostno naravnano družbo, dovolj. Predlog večletnega finančnega okvirja EU namreč predvideva 25 odstotkov vseh sredstev za razogličenje in 60 odstotkov naložb na področju prometa, digitalizacije in energetike, za raziskave in razvoj pa je v naslednji finančni perspektivi predvidenih 35 milijard evrov.