c S
V slovenski industriji primanjkuje več 100 varilcev 10.04.2019 12:50 Celje, 10. aprila (STA) - Slovenska industrija se že več let sooča s pomanjkanjem varilcev. Po zadnjih podatkih Zavoda za zaposlovanje Slovenije so delodajalci razpisali 700 delovnih mest za varilce, ki jih sicer novačijo v Bosni in Srbiji, je na današnji novinarski konferenci na celjskem sejmišču povedala izvršna sekretarka sindikata Skei Mateja Gerečnik.

Delavce v Slovenijo pripeljejo različne agencije za zaposlovanje, slovenska podjetja jih za ta poklic priučijo. "Ti delavci so pripravljeni delati v Sloveniji tudi za 500 evrov mesečne plače, slovenski varilci pa ne. Zato naši varilci odhajajo predvsem v Avstrijo, kjer dobijo dvakrat ali trikrat višjo plačo kot v Sloveniji," je dejala Gerečnikova.

Kot je navedla, je v Sloveniji povprečna bruto plača varilca 1600 evrov, medtem ko je v Avstriji 2500 evrov. Po njeni oceni je dobrega varilca težko najti in ta poklic je v Sloveniji deficitaren. Po njenem smo ta poklic v preteklosti razvrednotili zaradi mnenja, da bodo delo varilca prevzeli roboti, kar pa se ni zgodilo.

Varilci tako prihajajo v Slovenijo iz držav nekdanje Jugoslavije, pri tem pa prihaja tudi do kršitve delovnopravne zakonodaje. Opozorila je še, da je varilstvo za zdravje nevaren poklic, čeprav varilci danes zaradi sodobnih tehnologij delajo v čistejšem okolju.

"Želimo si, da bi se še več naredilo na promociji poklica varilca, ki si zasluži boljše delovne pogoje in višjo plačo. Tudi v šolah je ta poklic izginil, zdaj obstaja strojni mehanik," je še izpostavila Gerečnikova.

Pred štirimi leti je sicer v Evropi primanjkovalo kar pol milijona varilcev, ki jih primanjkuje tudi po celem svetu.