c S
Alpe Adria Green se ne bo pritožila na dovoljenje za petišovsko rafinerijo 10.04.2019 07:06 Lendava/Jesenice, 09. aprila (STA) - Društvo Alpe Adria Green (AAG) se ne bo pritožilo na izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obrat za čiščenje plina oz. rafinerijo v Petišovcih, za družbi Geoenergo in Ascent Resources PLC pa ostaja ključno okoljevarstveno dovoljenje za povečano črpanje plina, za kar pa je potrebna celovita presoja vplivov na okolje.

Kot so pri AAG danes zapisali v izjavi za javnost, pritožbe na odločitev Agencije za okolje RS (Arso) ne bo, saj okoljevarstveno dovoljenje zajema samo dovoljenje za rafinerijo za čiščenje surovega plina, pri čemer gre za posodobitev obstoječega objekta, ki bi po najboljši razpoložljivi tehnologiji (BAT) zmanjšal vplive na okolje.

Kot stranski udeleženec se je AAG prijavila, ker je prvotna vloga zajemala poleg rafinerije za čiščenje surovega plina, s katero bi posodobili obstoječo centralno plinsko postajo, še sporno tehnologijo hidravličnega lomljenja oziroma frackinga in ker bi se, tako kot v ZDA, pojavile katastrofalne posledice za lokalno okolje, še pravijo pri AAG.

Iz Geoenerga sta direktorja družbe Borut Bizjak in Miha Valentinčič za STA pojasnila, da pridobljeno dovoljenje pomeni, da je izpolnjen le eden izmed pogojev, da bi lahko staro infrastrukturo nadomestili z novejšo in sodobnejšo, kar bi omogočalo čiščenje plina, ki bi ga lahko dobavljali v nacionalno plinovodno omrežje.

Trenutno dnevno črpanje je po njunih navedbah okvirno 25.000 standardnih kubičnih metrov zemeljskega plina, pri čemer so v procesu okoljski postopki za ponovno stimulacijo obstoječih vrtin.

"Tudi, ko bodo upravni postopki za obstoječe vrtine končani, ne bomo presegli zmogljivosti obstoječe infrastrukture, naš dolgoročni cilj pa je pokrivanje približno 10 odstotkov potreb Slovenije po zemeljskem plinu," pravijo v Geoenergu.

Za to je poleg okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina potrebno tudi dovoljenje, povezano s hidravlično stimulacijo obstoječih dveh vrtin, za kar je Arso izdal sklep, da je potrebna izvedba presoje vplivov na okolje.

Geoenergo se je na sklep pritožil, saj meni, da Arso ni upošteval predloženih strokovnih študij niti strokovnih mnenj dajalcev v postopku, ki so izkazovali, da je poseg v okolje sprejemljiv in brez negativnih posledic za okolje. Storitev upravljanja črpanja plina zanj opravlja pogodbeni partner družba Petrol Geo.

Pridobivanje ogljikovodikov se je na Petišovskem polju začela leta 1943, največji razmah je doseglo v 80 letih, potem pa je z odločitvijo o zaprtju rafinerije nafte začela ta dejavnost v Pomurju usihati.

V Geoenergu ob tem dodajajo, da s prihodom vlagatelja predvidevajo oživitev pridobivanja zemeljskega plina, ki je najčistejše fosilno gorivo, ki bo imelo ključno vlogo pri prehodu na nizkoogljično družbo. Slovenija ima po njihovem izjemno dragocene naravne danosti, zato bi bila izjemna škoda, da tega potenciala v Sloveniji ne bi uporabili.

Družba Geoenergo je opredeljena kot strateška naložba države, lastniške spremembe brez ustreznega soglasja vlade zato niso mogoče.

Iz družbe Ascent Resources PLC pa sporočajo, da se je od ponedeljka, ko so dobili dovoljenje Arsa, cena njihovih delnic podvojila. Ob tem dodajajo, da gre za majhen obrat za predelavo, iz katerega bodo lahko plin pošiljali v slovensko omrežje, saj zdaj skoraj vsega neobdelanega pošiljajo na Hrvaško. Po navedba Ascenta Slovenija uvozi 99,9 odstotka zemeljskega plina iz Rusije in od drugod.

Tudi izvršni direktor Ascenta Colin Hutchinson poudarja, da še vedno pričakujejo dovoljenje za celotni projekt, torej hidravlično stimuliranje, ki po njihovem ne predstavlja večjega tveganja za okolje in bo koristil slovenskemu okolju zaradi čistejšega zraka in manjše odvisnosti pri oskrbi.

Kot navaja Ascent, je skupna proizvodnja prejšnji mesec znašala 334.410 kubičnih metrov, prihodki pa 44.095 evrov. V februarju so načrpali 311.443 kubičnih metrov in imeli 44.513 evrov prihodkov.