c S
Svet ECB tokrat predvidoma brez novih ukrepov 10.04.2019 07:47 Frankfurt, 10. aprila (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) po marčnem zasedanju, ko je analitike presenetil z napovedjo nekaterih novih ukrepov, danes predvidoma ne bo sprejemal novih potez v denarni politiki evrskega območja. Analitiki pa pričakujejo, da bi lahko tudi v luči še vedno nespodbudnih gospodarskih razmer nakazal morebitne ukrepe v bližnji prihodnosti.

Svet ECB je v začetku marca presenetil in napovedal nov niz ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja bank z ugodnimi posojili. Tretji niz teh operacij (TLTRO III) se bo začel septembra letos in bo trajal do marca 2021.

S tem želi osrednji organ denarne politike v območju skupne valute ohraniti ugodne posojilne pogoje za podjetja in gospodinjstva ter gladek prenos denarne politike v gospodarstvo. Ukrep je tako jasno namenjen temu, da bodo banke lažje prišle do finančnih sredstev in denar posojale naprej podjetjem, ne pa jih porabile za nakupe državnih obveznic.

Obenem je svet ECB marca v bolj pričakovani potezi podaljšal tudi napovedano trajanje obdobja rekordno nizkih obrestnih mer na "vsaj do konca leta 2019", potem ko je pred tem govoril o časovnem vidiku "vsaj čez poletje 2019".

Po vsebinsko intenzivnem marčnem zasedanju analitiki po pisanju tujih tiskovnih agencij tako danes ne pričakujejo novih ukrepov.

A v luči dejstva, da zadnji makroekonomski podatki ne kažejo na skorajšnji konec obdobja ohlajanja gospodarske rasti, ki ga spremlja velika negotovost, umirja pa se tudi inflacija, trgi dovoljujejo možnost, da bo predsednik ECB Mario Draghi po seji nakazal morebitne ukrepe v bližnji prihodnosti.

V ECB sicer pravijo, da bo denarna politika ostala "spodbujevalna" in da bo svet ECB po potrebi posegel po svoji "škatli z orodjem", v kateri je od zadnje krize precej več različnih instrumentov.

Na zadnji seji se je sicer izkazalo tudi, da obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank, ki je pri minus 0,40 odstotka, kar pomeni, da morajo bančne ustanove za kratkoročno deponiranje likvidnosti pri evrskih centralnih bankah plačati, po oceni članov sveta že ima negativne vplive za bančni sistem.

Draghi je pozneje napovedal, da bi svet ECB na tem področju lahko sprejel kakšne ukrepe in morda bo danes glede tega ponudil kaj več informacij.