c S
Šabeder se bo danes srečal še s predstavniki zdravstvene nege 10.04.2019 07:46 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder se bo danes sestal še s predstavniki zdravstvene nege. Za sestanek so v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije ministra zaprosili takoj po njegovem imenovanju, predstaviti pa mu nameravajo težave, s katerimi se pri svojem delu srečujejo zaposleni v zdravstveni in babiški negi.

Ker sindikat na prvo pismo s konca prejšnjega meseca ni dobil odgovora, so ministra v ponedeljek znova pozvali k sestanku, v pismu pa mu očitali, da se ves čas ukvarja le z zdravniki, tokrat predvsem specialisti družinske medicine. Medicinskih sester, ki so del zdravstvenega tima in so v ambulantah družinske medicine neposredne sodelavke zdravnikov, pa da ne omeni niti z besedo.

Zato so napovedali, da bodo na redni letni skupščini prihodnjih teden predlagali glasovanje o zaostritvi sindikalnih aktivnosti. Kasneje v ponedeljek pa so vendarle prejeli vabilo na sestanek z ministrom, ki se je pred tem prejšnji teden že sestal s sindikatom zdravnikov družinske medicine Praktikum in v ponedeljek s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides.

Za danes so poleg sindikata delavcev v zdravstveni negi na sestanek vabljeni tudi drugi sindikati, ki zastopajo zaposlene v zdravstveni negi, in sicer sindikat zdravstva in socialnega varstva, sindikat zdravstva in socialnega skrbstva, sindikat medicinskih sester Florence ter sindikati v zdravstvu, ki delujejo znotraj Pergama.

Pričakovati je, da bodo med težavami, s katerimi se srečujejo v zdravstveni negi, izpostavili tudi pomanjkanje kadra predvsem na najtežjih deloviščih in to, da dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi še vedno ni sprejet. Rok, v katerem naj bi ministrstvo za zdravstvo v skladu z decembra podpisanim stavkovnim sporazumom sprejelo omenjeni dokument, pa je že potekel.