c S
Na konferenci inšpektorata o nujnosti prilagoditev starejšim delavcem 09.04.2019 14:12 Brdo pri Kranju, 09. aprila (STA) - V Sloveniji starejši delavci predstavljajo vse večji delež zaposlenih in delodajalci morajo delo in delovno okolje prilagoditi njihovim zmožnostim, so opozorili na današnji letni konferenci Inšpektorata RS za delo na Brdu pri Kranju.

Mladen Markota in Tatjana Arnšek z inšpektorata sta opozorila na nujnost upoštevanja specifičnosti starejših delavcev pri opravljanju dela in prilagoditev delovnih pogojev potrebam in sposobnostim starejših.

"Mnoge lastnosti, kot so strokovnost, razumnost, strateško razmišljanje, celovito dojemanje in sposobnost presoje, se s staranjem izboljšujejo, nekatere funkcionalne zmožnosti, zlasti fizične in senzorične, pa se zaradi naravnega procesa staranja zmanjšujejo," sta, kot so sporočili z inšpektorata, dejala Markota in Arnškova ter iz tega vidika opozorila tudi na pomen medgeneracijskega sodelovanja, povezovanja in spoštovanja starejših delavcev.

Direktor inšpekcije nadzora varnosti in zdravja pri delu Slavko Krištofelc je kot ključno izpostavil svetovanje delodajalcem. Nadzor inšpekcije najpogosteje odkrije kršitve glede izjave o varnosti z oceno tveganja, je dejal in dodal, da je pri ocenjevanju tveganj najpomembnejše identificiranje oz. odkrivanje nevarnosti.

Na konferenci so spregovorili tudi o fiziologiji staranja, nezgodah pri delu starejših delavcev, izzivih glede zagotavljanja varnosti in zdravja starejših delavcev pri uporabi delovne opreme ter dobrih praksah glede zagotavljanja varnih in zdravih delovnih mest za starejše delavce.