c S
V Dubrovniku vrh o krepitvi sodelovanja med Kitajsko in evropsko šestnajsterico 09.04.2019 11:53 Zagreb, 09. aprila (STA) - V Dubrovniku se bo v četrtek začel dvodnevni vrh pobude držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske (16+1), Geslo 8. tovrstnega srečanja, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, je Z odprtostjo, inovacijami in partnerstvom gradimo nove mostove. Šarec se bo ob robu vrha sešel s kitajskim kolegom Li Kequiangom.

Hrvaški gostitelji v Dubrovniku pričakujejo večino predsednikov vlad 16 držav srednje in vzhodne Evrope. Izpostavljajo, da gre za največji zunanjepolitični dogodek na Hrvaškem od osamosvojitve države, ki ga bodo spremljali strogi varnostni ukrepi. V Dubrovniku bodo angažirali približno 900 policistov.

Po četrtkovi svečani večerji, se bodo visoki politični predstavniki v petek udeležili plenarne seje pobude v hotelu Palace. Na seji naj bi sprejeli dubrovniške smernice, ki bodo predstavljale program delovanja pobude za obdobje do naslednjega srečanja. Med drugim bodo vključili sodelovanje v trgovini, kmetijstvu, financah, zdravstvu, znanosti in gozdarstvu, so napovedali na hrvaški vladi.

Predsednik državnega sveta Ljudske republike Kitajske Li prihaja v Dubrovnik po sredinem uradnem obisku pri predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću. Pred tem se bo Li v Bruslju udeležil vrha EU in Kitajske. Kitajski premier bo v Dubrovniku imel vrsto dvostranskih srečanj s premierji evropskih članic pobude.

Predsednik slovenske vlade Šarec bo prav tako po Bruslju prispel v Dubrovnik in sicer v četrtek po izrednem vrhu EU o brexitu. Ob robu se bo srečal tudi z Lijem, so potrdili v Ljubljani. Kljub zadnjim zapletom v odnosih s Hrvaško naj sicer pot Šarca na vrh v Dubrovnik ne bi bila pod vprašajem.

Šarec je v nedavnem pogovoru za portal Balkan Insight izpostavil, da je pobuda 16+1 dobrodošla ter da se bo Slovenija v tem okviru pogovarjala o sodelovanju. "S Kitajsko je treba imeti dobre odnose, toda vedeti, da je to sodelovanje zahtevno," je povedal. Kot je pojasnil, je treba biti "pazljiv pri mnogih dejavnikih, ker na Kitajskem ni svobodnega trga, država pa delegira precej poslov".

"Tam ni javnih naročil v smislu, kot so pri nas, na mizi pa je tudi vprašaje človekovih pravic. Bistveno je vprašanje enakopravnosti. EU mora nastopati skupaj ob sodelovanju s Kitajsko", je izjavil Šarec.

Kot so še napovedali iz slovenske vlade, bodo ob robu vrha pobude podpisali okvirni sporazum o sodelovanju med Inženirsko akademijo Slovenije in industrijsko razvojno cono Nanjing Jiangning High-tech pri vzpostavljanju mednarodnega znanstveno-raziskovalnega in transformacijskega centra. Predstavniki SID - Slovenske izvozne in razvojne banke pa bodo podpisali pobudo za sodelovanje medbančnega konzorcija Kitajske in držav Srednje in Vzhodne Evrope v okviru podpore razvoju malih in srednjih podjetij.

Pobuda 16+1 je povezana z globalnim kitajskim infrastrukturnim projektom nove svilne poti, ki pa ji vodilne članice EU, predvsem Nemčija, niso naklonjene. V Berlinu menijo, da projekt povzroča delitve v Evropi, obenem pa so zaskrbljeni za lastne interese v Srednji in Vzhodni Evropi. Tudi na marčevskem vrhu EU so izpostavili, da je Kitajska partnerka, a tudi velika tekmica EU.

V Pekingu poudarjajo, da pri tej pobudi ne gre za geopolitično platformo temveč za zadevo, v kateri vsi zmagujejo, ker Kitajska potrebuje trge, ostali pa gonilnike razvoja, pri tem pa so v igri milijarde dolarjev. Pobudo 16+1 vidijo kot povezavo med projektom nove svilne poti in strategijo za krepitev vezi med Kitajsko in Evropo ter kot mehanizem za krepitev dvostranskih odnosov Kitajske in šestnajsterico. Menijo, da gre v primeru 16+1 za prispevek k ravnovesju blagovne menjave, sprostitev investicij in krepitev trgovskih svobod.

Zavračajo opazke, da bi dragi infrastrukturni projekti in dolgoročne investicije v okviru tega projekta lahko povzročili novo dolžniško krizo in vplivali na javni dolg držav udeleženk. Nova svilna pot išče nove prometne in pomorske povezave, ki peljejo čez Srednjo Azijo proti Evropi, pobuda 16+1 pa je vsekakor ena izmed čezregionalnih oblik teh povezav, izpostavljajo na Kitajskem.

Z enim odcepom računajo tudi na Hrvaškem. Upajo na kitajske investicije v pristanišču Reka in sodobno nižinsko železniško progo med Kvarnerjem in mejo z Madžarsko kot tudi na vlaganja v hrvaška letališča. Plenković in Li bosta v četrtek obiskala tudi gradbišče mosta proti Pelješcu, ki ga za Hrvaško z večinoma evropskim denarjem gradi kitajska družba China Road and Bridge Corporation.

O možnostih za investicije in gospodarsko sodelovanje na različnih področjih se bodo pogovarjali na in ob robu poslovnega foruma 16+1, ki bo potekal v petek istočasno s plenarno sejo. Približno tretjina izmed napovedanih skoraj 1000 udeležencev prihaja s Kitajske, so napovedali gostitelji. Potrjena je udeležba tudi devetih slovenskih podjetij, med katerimi je Luka Koper.

Pobuda 16+1 je bila ustanovljena leta 2012 po prvem ekonomsko-trgovinskem forumu za sodelovanje med Kitajsko in državami Srednje in Vzhodne Evrope (CEEC), ki je potekal v Budimpešti leta 2011 in je bil namenjen medsebojnemu spodbujanju poslovnih in investicijskih odnosov.

Med pobudnicami je 11 članic EU ter pet kandidatk in potencialnih kandidatk, Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Črna gora, Severna Makedonija, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška in Slovenija.

V Dubrovniku bodo tudi predstavniki Avstrije, Belorusije, Grčije in Švice, ki imajo status opazovalk, ter predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), so napovedali gostitelji. Vrh 16+1 so do zdaj gostili Varšava, Bukarešta, Beograd, Suzhou, Riga, Budimpešta in Sofija.