c S
Cene nafte po ponedeljkovi rasti blizu izhodišča 09.04.2019 09:02 Singapur, 09. aprila (STA) - Cene nafte se po precejšnji ponedeljkovi rasti v današnjem azijskem trgovanju gibljejo blizu izhodišča. Cene črnega zlata zadnje dni navzgor potiskajo predvsem geopolitične napetosti, povezane z nekaterimi pomembni državami dobaviteljicami. V ospredju sta zadnje dni Libija in Iran.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je treba trenutno odšteti 64,41 dolarja, kar je en cent več kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja, ko se je ta nafta podražila za 1,32 dolarja. Junijske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent se medtem cenijo za 11 centov in so pri 70,99 dolarja za sod. V ponedeljek se je ta nafta podražila za 0,76 dolarja.

Zadnje dni cene nafte dviguje predvsem dogajanje, povezano z Libijo in Iranom. V Libiji enote mednarodno priznane libijske vlade izvajajo protiofenzivo proti uporniškemu generalu Halifi Haftarju, katerega sile so prejšnji teden začele ofenzivo za zavzetje libijske prestolnice. Dogajanje v severnoafriški državi spet odpira tudi geopolitična vprašanja.

Še bolj so ta jasna v povezavi z Iranom. ZDA so tako iransko revolucionarno gardo v še eni obliki ameriškega pritiska na islamsko republiko uvrstile na seznam terorističnih organizacij. To je prvič, da ZDA na seznam terorističnih organizacij uvrščajo vojaško enoto kakšne druge države. Iran je medtem odvrnil z uvrstitvijo ZDA med države, ki podpirajo terorizem.