c S
Slovenska smučišča sezono večinoma končala z nižjim obiskom 09.04.2019 09:02 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Slovenski smučarski centri so v glavnem že zaključili s sezono, ki za njih zaradi pretoplega vremena in slabšega obiska ne bo najboljša. Do prvomajskih praznikov nameravajo vztrajati le še na visokogorskem smučišču Kanin, ki pa je na izdatno količino snega moralo čakati dolgo. Razlog za delno zadovoljstvo imajo le na Rogli.

Kot so za STA povedali v družbi Unitur, so zimsko sezono po 126 smučarskih dneh zaključili v petek, z njo pa so zadovoljni. Od začetka sezone, 1. decembra, so našteli skoraj 210.000 smučarjev, kar je 3,7 odstotka več kot v enakem obdobju pred letom dni.

V povprečju so gostili 1687 smučarjev dnevno, sicer pa so v tej sezoni zabeležili najvišje število smučarjev v zadnjih desetih letih. Po njihovih ocenah so okoli 60 odstotkov predstavljali domači obiskovalci, med najpogostejše tuje obiskovalce pa uvrščajo Hrvate, Madžare in Srbe.

V Kranjski Gori so sezono zaključili 24. marca, do takrat pa izpeljali 114 smučarskih dni, 16 manj kot leto pred tem. V tem času so našteli 216.300 smučarjev, skoraj 5000 manj kot v prejšnji sezoni, so pa še vedno prevladovali domači. Slabo tretjino je bilo tudi tujih smučarjev, med njimi največ hrvaških in srbskih, tem pa so sledili Britanci.

Kot je za STA povedala Senka Kemperle, so morali skoraj v celoti umetno zasneževati, naravnega snega pa je bilo le za vzorec. S sezono so načeloma zadovoljni, saj po obisku sodi med boljše.

"Če bi naravni pogoji dopuščali, bi lahko zabeležili še višje številke, tako pa smo pričeli sedem dni pozneje kot lani in zaključili dobra dva tedna prej," je povedala in po lanski 1,2 milijona evrov vredni naložbi v novo vlečnico Brsnina, teptalni stroj in posodobitev sistema zasneževanja tudi pred novo sezono napovedala posodabljanje žičniške infrastrukture in sistema zasneževanja.

Na Mariborskem in Areškem Pohorju se je sezona iztekla zadnji dan v marcu, do takrat pa so izpeljali 121 dni smuke, od tega je bilo več kot 50 dni mogoče smučati vse do doline, kar v teh vremenskih razmerah štejejo za velik uspeh. Prav tako so bila večji del sezone odprta skoraj vsa smučišča na Arehu.

Kot so v Marpromu povedali za STA, so našteli približno 186.000 smučarjev, kar je manj kot približno 200.000 leto prej. V prvem delu zime oziroma do konca zimskih šolskih počitnic je bil obisk primerljiv s preteklimi sezonami, medtem ko je po februarskih počitnicah število smučarjev precej upadlo. Okoli 70 odstotkov je bilo domačih smučarjev, ostalo so bili večinoma Hrvati, Srbi, Madžari in Rusi.

Zaradi umetnega zasneževanja skozi vso sezono so bili stroški priprave smučišč v tej sezoni za okoli 40 odstotkov višji kot leto prej, zato bo po prvih ocenah rezultat zimske sezone negativen.

Na Golteh so to sezono začeli prvi, zaključili pa 17. marca, tako da so skupaj obratovali 109 dni. Kot je za STA povedal direktor Mitja Terče, je bila sezona zaradi neugodnega vremena med slabšimi po obisku, je pa bila boljša od prejšnjih podobno vremensko slabih sezon. "Če ne bi imeli dobre gostinske in nastanitvene prodaje, zgolj od prodaje vozovnic zime ne bi mogli preživeti," je dodal Terče.

Skupaj jih je obiskalo 56.000 smučarjev, dobrih 10.000 manj kot leto prej. Pogrešali so predvsem dnevne goste, ki so zaradi toplega vremena v dolini ostajali doma. Obisk s strani smučarjev, ki imajo sezonske ali večdnevne karte, pa je bil dober. Januarja je bilo pri njih največ hrvaških gostov, sicer pa še vedno prevladujejo Slovenci.

Na Krvavcu so sezoni uradno zaključili to nedeljo, če bodo snežne razmere dovoljevale, pa bodo ta konec tedna spet obratovali. Letošnjo zimo primerjajo s tisto leta 2014, ko so prav tako prejeli zelo skromno količino naravnega snega. Poleg tega so bile temperature letos precej visoke, nagajal jim je tudi veter.

Kot je za STA povedala Špela Janša, so letos prepeljali nekaj več kot 180.000 potnikov, kar je več kot pred dvema letoma, medtem ko so lani, ko je bil sezona rekordna, našteli 208.000 smučarjev. Med njimi je največ domačih, veliko je Hrvatov, Čehov, Poljakov in Madžarov.

"Zima je bila res suha in topla, zato smo izpraznili deset jezer za izdelavo snega, kar je trikrat več kot lani. Skupno smo porabili okoli 235.000 kubičnih metrov vode in s tem naredili okoli 500.000 kubičnih metrov snega," je dodala Janša.

Tudi v Cerknem so letos našteli manj smučarskih dni kot leto prej, in sicer 96, temu primeren pa je bil tudi okoli 2,5-odstotni padec števila smučarjev. Skupaj so jih našteli okoli 91.000, ki so lahko smučali skoraj izključno na umetnem snegu. "Če bi računali samo na naravnega, bi pri nas lahko imeli samo dva prava smučarska dneva," je dejala direktorica Cerknega Manuela Božič Badarič.

Trenutno tako obratujeta le obe visokogorski smučišči - Vogel in Kanin. Konec tedna naj bi sicer še padlo nekaj snega, a na Voglu v vsakem primeru 15. aprila smučišče zaradi rednih vzdrževalnih del na nihalki za nekaj dni zapirajo in ga morda znova odprejo predvidoma 20. aprila.

Če so lani beležili kar 160 smučarskih dni, so letos začeli z obratovanjem šele sredi decembra in do 15. aprila jih bodo našteli le 119. Tudi lanskih dobrih 117.000 smučarjev je letos nedosegljivih, saj jim po besedah Sandre Fiorelli poleg poznega začetka ni bila naklonjena niti druga polovica januarja, slabši je tudi april.

Na Kaninu so sezono po nekaj snežnih padavinah sicer začeli 1. decembra, a na novo izdatno pošiljko so nato morali čakati vse do februarja. Nekajkrat jim jo je zagodel veter, po besedah dosedanjega v.d. direktorja Marjana Skorniška pa nameravajo vztrajati do 5. maja. Čeprav imajo zdaj dovolj snega, izkušnje kažejo, da smučarjev pozneje ni dovolj, da bi se izplačalo naprave poganjati dlje.

Kot je povedal za STA, je bil katastrofalen zlasti januar, ko so obratovali samo deset dni in našteli le 1300 potnikov. Februarja so obratovali 19 dni, a so ustvarili rekorden mesečni obisk, odkar so na novo zagnali smučišče, kljub temu da so sredi zimskih počitnic morali nekaj dni stati zaradi slabega vremena.

"Sezona je zato bistveno slabša kot je bila leto prej, za kolikor toliko spodoben rezultat bi morali do konca sezone našteti še vsaj 5000 potnikov," je dejal Skornišek in spomnil, da so letos prvič doslej celo umetno zasneževali.